Saja miljones Vana Tallinn kaeti kristallidega

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saja miljones Vana Tallinn.
Saja miljones Vana Tallinn. Foto: Liviko

Täna, 17. oktoobril võttis Liviko pealik tootmisliinilt maha kristallidega kaetud saja miljonenda Vana Tallinna likööripudeli.

«Vana Tallinna tootmisega tegelevad täna eranditult Liviko juhtkonna liikmed. Nii tähtsat tööd ei ole me tahtnud mitte kellegi teise hooleks jätta ühel kindlal põhjusel – nüüd ja kohe tuleb tootmisliinilt maha saja miljones pudel Vana Tallinna,» alustab pidulikul üritusel Tallinnas Liviko tehases kõnet juhatuse esimees Janek Kalvi, kes on fotograafide ja ajakirjanike poolt tihedalt ümbritsetud.

Tootmisliin pannakse käima. Legendaarsed Vana Tallinna pudeleid pakivad Liviko müügidirektor Ragnar Kits, ekspordidirektor Neeme Naaris ja turundusdirektor Liivi Tadolder.

Ei lähe kaua, kui tehases kustuvad tuled ja paistma jäävad ainult värvilised tulukesed. Tootmisliini ees võtab istet kena neiu, kes hakkab tšellol mängima Bachi. Pinget kruvib üles ka tulede valguses liuglev blondipäine balletitantsija, ümberringi valgetes kitlites külalised ja neid kostitavad pikajalgsed kaunitarid.

Foto: Mihkel Maripuu

Mõned minutid ja muusika vaibub, prožektorituled suunatakse liinile. Kõigile tuntud vanas kuues Vana Tallinna pudelite seast ilmub nähtavale kristallidega kaetud särav saja miljones Vana Tallinn. Rahvas plaksutab, juhtkond rõõmustab – seda päeva on kaua oodatud. 

«Minu käes on eriline, väga väärikas pudel,» ütleb Kalvi uhkusega ja ulatab suursuguse likööripudeli ettevaatlikult kolleegi kätte. «Kuid veel on vaja korda ajada mitu olulist asja.»

Kalvi haarab lindilt järgmise, saja miljoni esimese pudeli, mida tema sõnul väärib Livikos 44 aastat töötanud Vana Tallinna retsepti autori õpilane, pikaajaline liköörimeister Mahta Laidvee. «Ta on olulise panuse andnud kaasaegse Vana Tallinna tootekvaliteeti ja kuvandi säilitamisse,» lausub Kalvi ning kutsub proua enda juurde. Mahta särab. «Vana Tallinn on nagu Tallinna linn, mis ei saa kunagi päriselt valmis, mida saab ikka ja jälle täiustada ning millel on veel ja veel võimalusi tootearenduseks,» ütleb Laidvee.

Pildil liköörimeister Mahta Laidvee. Foto: Mihkel Maripuu

Saja miljoni teise pudeli ulatab Kalvi härrasmehele, kes on samuti Liviko ajaloos väga tähtsat rolli mänginud. «Härra Udo Themas, Liviko kauaaegne direktor, kes teab Livikost rohkem kui keegi teine,» kuulutab Kalvi ja kutsub härra rahva ette. Saja miljoni kolmanda pudeli saab aga Liviko kauaaegne tootmisdirektor Aavo Veinthal, kes on Livikos töötanud 43 aastat.   

Hinnaline saja miljones pudel jääb hoiule Liviko muuseumisse.

Foto: Mihkel Maripuu

On teada, et Vana Tallinn koosneb Jamaica rummist, mida ilmestavad suhkrukaramell, tsitrused ning soojad vürtsid kaugetest maadest, täpset retsepti hoiab aga Liviko saladuses.

Vana Tallinnat toodetakse tööstuslikult alates 1962. aastast, 51 aasta jooksul on likööri toodetud üle 100 000 000 pudeli. Kui need pudelid reastada, siis tuleb neist kokku 6700 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles