Lugeja küsib: miks haiseb poodides müüdav sealiha sageli nagu kuldiliha?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha.
Sealiha. Foto: SCANPIX

«Viimasel ajal olen hakanud kahtlema meie sealiha kvaliteedis. Isegi tuntud tegijate pakutavas, sest liha haiseb sageli vängelt nagu oleks tegu kuldilihaga. Seda olen märganud mitme tootja puhul. Milles on asi, lihatööstused?» uuris Tarbija24 lugeja Ardo.

Vastab AS Rakvere Farmide tootmisdirektor Mati Tuvi.

Sealiha võib omada ebameeldivat lõhna, kui tegemist on kuldilihaga, väga harva tapmise ajal innelnud emise lihaga või kui seale on söödetud nuuma lõppfaasis mingit tugevalõhnalist söödalisandit (näiteks kalajahu), kuid selliseid söödalisandeid suurtele sigadele reeglina ei anta. Rakvere Farmides kalajahu sigade söötmisel ei kasutata (ka põrsastele mitte).

Rakvere Farmides on kõik kuldid kastreeritud juba väikse põrsana ja nendel sigadel kuldilõhna ei teki. Raske on kommenteerida seda haisva liha pretensiooni, kuid lähtuvalt ülaltoodust võime vaid kinnitada et Rakvere Farmide toodangu puhul on välistatud kuldiliha sattumine Rakvere Lihakombinaati ja müügiletile. Kõik searümbad, mis lähevad müüki värske lihana, läbivad organoleptilise hindamise (lõhn, värvus, jms) ja mittestandardne liha müüki ei pääse.

Kui tõesti tunti ebameeldivat lõhna, siis ühe variandina võis see näiteks olla tingitud liha valest hoidmisest/säilitamisest (näiteks koos mingite teiste tugevalõhnaliste ainete või toodetega).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles