Kaheksa eestlast jäid lennuväljale lõksu

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoettevõtja Raivo Aavisto, kes jäi kolmapäeva õhtul koos veel seitsme eestlasega Amsterdami lennuväljal «üliaktiivse» arvutiprogrammi tõttu maha Tallinna lennukist, eile Tallinna lennujaama ees.
Autoettevõtja Raivo Aavisto, kes jäi kolmapäeva õhtul koos veel seitsme eestlasega Amsterdami lennuväljal «üliaktiivse» arvutiprogrammi tõttu maha Tallinna lennukist, eile Tallinna lennujaama ees. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmapäeva õhtul vaatas kaheksa eestlast Amsterdami lennujaamas, kuidas Estonian Airi lennuk Tallinna lahkub, sest arvutisüsteem ei lubanud neid lennukile, kuigi kõigil olid ammu olemas piletid ja pardakaardid sellele lennule.

Barcelonast, Londonist ja Pariisist Amsterdami kaudu koju lennata soovinud eestlased olid kolmapäeval enne kella 20 kohaliku aja järgi õnne täis, kui olid oma hilinenud lendudelt ikkagi jõudnud Amsterdami lennujaamas Tallinna lennu värava juurde. Lennuk pidi õhku tõusma kell 20.15 ning käimas oli ametlik lennule mineku aeg.

«Kõik meie lennud hilinesid, aga jõudsid ikka enne ametlikku Tallinna lennu väljumise aega – kes oli 20 minutit enne kohal, kes 12 minutit,» meenutas ärimees Raivo Aavisto, kes tuli kolme kaaslasega Barcelonast. «Kuna aga ka Eesti Õhk oli Tallinnast tulles hilinenud ning seetõttu hilines ka väljumisega, ootasime seal kõik koos teiste sellele lennule tulnutega üle poole tunni, kui lõpuks hakati inimesi Tallinna lennule registreerima.»

Kõik kaheksa olid nagu tavaliselt end juba oma lennureiside alguspunktis registreerinud ka Amsterdamist Tallinna väljuvale lennule – kõigil olid kenasti pardakaardid näpus.

«Hakkasime peale minema ja siis teatasid Amsterdami lennujaama töötajad, et meid pole süsteemis sees, meie lennud on tühistatud ja meile on tehtud uus broneering järgmise hommiku Tallinna lennule,» rääkis Aavisto.

Kui toimuvast segaduses eestlased hakkasid protestima – mis mõttes ei lubata lennukile, kui piletid ja pardakaardid on olemas ning lennuk on sealsamas akna taga –, ähvardati neile isegi politsei kutsuda.

Lennult mahajääjaile soovitati minna reisi korraldava KLMi kompanii check-in-lauda, et püüda end uuesti registreerida õhtusele Tallinna lennule. Esimesed jooksidki läbi suure lennujaama KLMi laua juurde. Sealt said nad aga vastuseks «Ei!» ja seltskond kihutas, särgid seljas märjad, tagasi. Siis oli juba tõesti hilja ja lennuk lendas umbes 40 minutit pärast plaanijärgset aega Tallinna poole kaheksa tühja istekohaga.

Mahajäänutele anti võimalus minna ööseks läheduses asuvasse hotelli.

Segadus ei olnud sellega aga veel lõppenud, sest reisijad ei teadnud, kus asub nende pagas. Kord saadeti eestlasi ühe kohvrilindi juurde, siis teise juurde ja nii edasi. Lõpuks selgus, et pagas oli juba kusagile Amsterdami lennujaama lattu tallele pandud, kust neid ei olnud võimalik öösel kätte saada.

«Sõitsime lennujaama bussiga kehvapoolsesse hotelli, kus meile sööklast jahtunud praadi pakuti,» rääkis Aavisto. Hommikul tuli rändureil uuesti Amsterdami lennuväljale minna, end uuesti registreerida ning lõpuks, neljapäeval kella üheks jõudsid vintsutatud eestlased Tallinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles