Vanad kuivatamisviisid tänapäeva lasteriietele ei kõlba

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige parem on laste kombinesoone kuivatada riidepuu peal.
Kõige parem on laste kombinesoone kuivatada riidepuu peal. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kangale annab vettpidavuse ja hingavuse tagaküljel olev polü­uretaanist kilejas membraan. Enamikul kangastel on ka pealpool õhuke vettpidav kiht, mis uuena tõrjub vett ja mustust. Valesti kuivatades rikub need kihid kiiresti ära.

Lasteriiete tootja Huppa brändijuhi Katrin Kornaki sõnul kulub vetthülgav kiht maha umbes 20 pesuga. «On olemas vahendeid, mis seda taastavad, aga need on puhas keemia ja iseasi on, kas lasteriiete puhul seda kasutada,» tõdes ta. Kui vetthülgav kiht on alles, siis pole vaja seda sageli pesta, vaid selle saab puhtaks pehme švammiga harjates. Kornak rõhutas, et enne tuleb lasta rõival kindlasti ära kuivada. See-eest raskete plekkidega (õli, toiduplekid)  tuleks kohe tegeleda ja siin võiks abiks olla näiteks sapiseep.

Kindlasti ei tohi vettpidava ja hingava kanga puhul kasutada pesemisel loputusvahendit, kuna see ummistab mikropoorid ning pärast loputust kangas enam ei hinga.

Välirõivad kuivavad kõige kiiremini riidepuu peal rippudes. Nö hingavaid ja vetthülgavaid riideid ei tohi kuivatada ahju või radiaatori läheduses ega põrandaküttega põrandal, ammugi mitte nende peal, kuna vettpidav ja hingav kiht kahjustub.

«Lasteaedades olevates kuivatuskappides tohib neid kuivatada vaid juhul, kui on olemas korralik ära tõmme,» toonitas ta. Kui on lihtsalt tegu suure kapiga, mille põhjas on radiaator ja mille uksed on kinni, siis tekib seal samuti nö sauna efekt ja membraan ummistub. «Kaasaegsed intelligentsed kangad ei taha sauna,» toonitas asjatundja. Seetõttu ei tohiks ka veekindlaid kindaid kuivatada radiaatori peal, nagu tehakse enamikus kodudes ja lasteaedades. Ka kinnaste jaoks oleks kõige parem kuivada riidepuu peal rippuvas asendis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles