Eesti arst teenib kuus keskmiselt ligi paar tuhat eurot

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Toomas Huik

Osalise ja täistööajaga töötavate arstide keskmine brutotunnipalk ilma lisatasudeta oli tänavu märtsis 9,88 eurot, kasvades aastaga 13 protsenti. Täistööajaga töötavate arstide keskmine brutokuupalk koos kõigi lisatasudega on 2013. aastal 1941 eurot.

Arst-residentide ja hambaarstide tunnipalk tõusis 17 protsenti, olles vastavalt 8,15 ja 10,55 eurot, näitab Tervise Arengu Instituudi igal aastal korraldatav tervishoiutöötajate palgauuring. Õendustöötajate ja hooldajate keskmine brutopalk ilma lisatasudeta oli vastavalt 4,84 ja 2,69 eurot tunnis, tõustes eelmise aastaga võrreldes õendustöötajatel 13 protsenti ja hooldajatel 14 protsenti.

Vastavalt uuele kollektiivlepingule on alates 1. märtsist 2013 arstide tunnitasu alammäär 8 eurot, õdedel, ämmaemandatel ja tervishoiu tugispetsialistidel 4,50 eurot, kiirabitehnikutel 3,83, hooldustöötajatel 2,60 ning arst-residentidel 7,60 eurot.

Tasu alla alammäära

Kuigi enamikul ületab palk kollektiivlepingus ettenähtut, on töötajaid, kelle tasu jääb alla kehtestatud alammäära. Arstide hulgas on neid 8 protsenti, õendustöötajatest moodustavad nad 5 protsenti ja hooldajatest 2 protsenti. Üle poole alla alammäära tasustatud arstide ja 43 protsenti õendustöötajate ametikohtadest asusid perearstiabiasutustes. Siinkohal tuleb arvestada, et erasektoris on võimalus võtta välja dividende.

Palgastatistikas on oluline näitaja mediaan, mis näitab summat, millest 50 protsenti töötajaid saab vähem palka. Arstide tunnipalga mediaan oli 2013. aastal 8,79 eurot, õendustöötajatel 4,60 eurot ja hooldajatel 2,60 eurot. Keskmise ja mediaanpalga võrdlus näitab seda, et pool arstidest saab  keskmisest vähemalt 11 protsenti väiksemat tunnitasu, õendustöötajatel on see näitaja 5 protsenti ja hooldajatel 3 protsenti.

Keskmine brutopalk 1941 eurot

Uuringu andmetel oli täistööajaga töötavate arstide keskmine brutokuupalk koos kõigi lisatasudega 2013. aastal 1941 eurot (2012. aastal – 1868 eurot), kasv võrreldes eelmise aastaga on 4 protsenti. Arst-residentide brutokuupalk koos kõigi lisatasudega kasvas aastaga kolmandiku võrra. Nende palgatõus on seotud lisaks kõrgemale tunnitasule töönädala pikenemisega ─ sellest aastast on arst-residentide töönädala pikkus varasema 32 tunni asemel 40 tundi.

Hambaarstide keskmine brutokuupalk koos kõigi lisatasudega oli 1524 eurot. Täiskoormusega õendustöötajate keskmine brutokuupalk koos kõigi lisatasudega oli 984 eurot ja hooldajatel 596 eurot. 

Statistikaameti andmetel tõusis riigi keskmine palk tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 6,3 protsenti, moodustades 900 eurot. Riigi keskmisest töötasust oli arstide palk 2,2 korda kõrgem, õendustöötajate palk ületas riigi keskmist 9 protsenti. Hooldajate tasu moodustas riigi keskmisest palgast 66 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles