Popmuusika aitab leevendada seljavalu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvaklappidest valju muusika kuulamine on muutnud tinnituse ka noorte haiguseks.
Kõrvaklappidest valju muusika kuulamine on muutnud tinnituse ka noorte haiguseks. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Briti apteegiketi Lloydspharmacy korraldatud uuringust selgus, et muusika aitab leevendada näiteks selja-, kaela ja peavalu sümptomeid. Nüüd soovitabki apteegikett klientidel abi otsida muusikast.

Uuringus osales 1500 krooniliste valude käes kannatavat inimest. Uuringus osalejaist 41 protsenti tunnistas, et nende lemmiklaulud aitavad neil lõõgastuda ja tunda end paremini, kirjutab Telegraph.

Kõige efektiivsemaks osutus popmuusika, mis aitas 21 protsendi patsientide puhul, kuid efektiivne oli ka klassikaline (17 protsenti) ja rokk- või indie-muusika (16 protsenti). Mõjuvaimad laulud olid Simoni ja Garfunkeli «Bridge Over Troubled Water», Robbie Williamsi «Angels» ja Fleetwood Maci «Albatross». Neile järgnesid Elton Johni «Candle in the Wind» ja The Commodoresi «Easy».

Nüüd, kui uuringu tulemused on selgunud, soovitavad Lloydspharmacy apteegid pilootprojekti käigus klientidel, kes kurdavad püsiva valu üle, kuulata oma lemmikmuusikat.

Umbes kümme miljonit inimest Suurbritannias kannatab pea iga päev valude käes, kaasa arvatud selja- ja kaelavalude, liigesevalude, peavalude või migreenide käes. Muusika mõjutab kõige enam noori inimesi. 66 protsenti 16-24-aastastest tunnistas, et muusika aitab neil valu unustada.

Lloydspharmacy farmatseut Andrew Mawhinney sõnas: «Valu juhtimiseks on palju erinevaid võimalusi ja nendeks ei ole mitte ainult ravimid, vaid ka elustiilimuutused nagu näiteks mõõdukas treening ja lõõgastumine.»

«Pärast paljude inimestega rääkimist, kes elavad iga päev valuga, selgitasime välja, et paljud saavad abi just muusikast,» lisas Mawhinney.

Utah ülikooli professori David Bradshawi sõnul peaksid inimesed valu puhul katsetama mingit tegevust, millega pidevalt hõivatud olla. «Lemmikmuusika kuulamine on suurepärane viis, kuna see hõlmab nii mõtteid kui ka tundeid.» Ta lisas, et ükskõik kui rahutuna inimene end ka ei tunne, siis muusika kuulamine aitab igal juhul valu leevendada.

«Vali muusika, mis sulle meeldib ja tea, et laulule kaasaümisemine või -laulmine aitab sul paremini muusikasse siseneda ja tähelepanu valult kõrvale juhtida,» möönis professor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles