Laboris kasvatatud juuste abil on võimalik kiilaspäisust ravida

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Inglismaal asuva Durhami ülikooli ja Ameerika Ühendriikides paikneva Columbia ülikooli teadlased suutsid kasvatada laboris patsientide rakkudest uusi juukseid, mis võib tulevikus parandada kiilanemise ravivõimalusi.

Kuigi loomadel tehtud katsed, kus kasutatakse olemasolevaid karvu, on osutunud edukaks, ei õnnestunud sama kohe korrata inimjuustega, sest kui teadlased tahtsid juukseid kasvatada nahapapillidest, mis moodustavad juuksefolliikuli, moodustus hoopis inimnahk, vahendab ERRi teadusportaal. Juukseid õnnestus kasvatada aga rakkudest, kui moodustada neist 3D-sferoidi. Teadlased võtsid koeproove seitsmelt inimeselt ja kasvatasid need 3D-sferoidideks, mille nad siirdasid hiire seljal kasvavale inimnahale.

Kuue nädala möödudes oli viiel juhul seitsmest moodustunud uued juuksefolliikulid ning ka olid kasvama hakanud mõned väiksed juuksekarvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles