Lugeja küsib: miks Eesti telekanalite pilt ei võiks kohe olla nn teleka mõõtudes?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler.
Teler. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

«Ostsin just poest uue teleka, 40 tolli. Võib ju arvata, et ka edastatavad saated «mahuvad» täpselt teleka mõõtudesse, aga ei. Miks on (nt ETV) saadetel pildil üleval ja all nn must triip? Miks pilt ei võiks juba kohe olla nn teleka mõõtudes? Tundub, et teleka tootjad ja telekanalid pole «ühist keelt» leidnud,» küsib lugeja.

Vastab Elioni tehnikajuht Heigo-Aulemb Ensling.

Kui proovida sellele küsimusele ühe lausega vastata, siis teleritootjad on paar sammu eespool kui telejaamad oma tehnoloogiaga.

Tänapäevased telerid kannavad valdavalt silti Full-HD, mis tähendab, et teleri paneeli pikslite arv on 1920 x 1080. Mõned tootjad pakuvad ka telereid, mis kannavad veel HD-Ready silti - selliste telerite pikslite arv on väiksem - 1366 x 768. Ja selle aasta jooksul on lisandunud veelgi suurema pikslite arvuga telerid elik siis Ultra HDTV, kus piksleid on juba 3640 x 2160.

Nende pikslite juures on kõige tähtsam teine ehk tagumine number, mis määrab ära ridade arvu ekraanil. Tuues siia kõrvale telejaama pildi, siis Euroopas on jätkuvalt levinumaks 576 pildireast koosnev SDTV telepilt. See tähendab, et telejaamast väljuv signaal on küll digitaalne, aga pildi ridade arvu poolest on selline signaal 1:1 sobiv kineskoopteleri jaoks.

Telerite tootjad kasutavad tarkvaralisi algoritme, et sellist pilti tervel ekraanil näidata - muidu tekiks olukord, kus inimene ostab endale koju küll suure teleri, aga telepilt on nähtav vaid selle keskosas. Seega - kõik telerid suudavad juurde tekitada ridasid, et saabuv telepilt kuvada tervel suurel ekraanil, sõltumata teleri ekraani suurusest, olgu see siis 32, 40 või 55 tolli.

Teine pool küsimusest avaldub telepildi formaadil, mis võib olla 4:3 (kõik vanemad saated, paljud vanemad filmid), 16:9 (kõik praegused Eesti telejaamade omasaated, uuemad filmid) ja mõningatel juhtudel lausa 21:9 (laiekraankinos mõeldud filmid).
4:3 suurel ekraanil jätab vasaku ja parema ääre mustaks, 21:9 kinofilm tekitab suhteliselt laiad mustad ribad ekraani alla ja üles. Vaid 16:9 formaadis telepilt täidab 1:1 terve teleri ekraani.

Kui nüüd siiski tundub telepilti vaadates, et ekraani alla või üleval servas on näha musta triipu, siis tasub ette võtta teleri pult, leida selle pealt ekraani vormingu nupp (tavalist on selle peal ristküliku kujuline ekraan, nooltega sisse-välja) ja selle nupu abil valida teleri vorminguks 16:9. Siit kaugelt diagnoosides tundub, et teleris on kasutusel mingi teine pildi vorming kas 14:9 või letterbox, cinema või zuum. Paneelteleri õige pildi vorming peab olema 16:9.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles