Lapsevanemad: toiduvärvid Draakoni kommides tekitavad löövet

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draakoni kommid.
Draakoni kommid. Foto: Tarbija24

Tarbija24 poole pöördunud lapsevanemad on märganud, et Draakoni komme süües tekib laste näole lööve ning nad ei saa aru, miks kommidele üleüldse toiduvärve lisatakse. Kalevi sõnul on toiduvärve kasutatud minimaalses koguses.

Margit avastas, et juba pärast paari Draakoni kommi söömist tekivad lapse näole sügelevad täpid. Laps on Margiti kinnitusel toiduvärvide suhtes tundlik.

Ta ei oska täpselt välja tuua, mis värvi Draakoni kommide söömisel lööve tekib, küll aga teab ta, et valged vanillimaitselised Draakoni kommid on ainsad, mida laps süüa saab. Need on ka ainsad, mis üldse toiduvärvi ei sisalda.

Ka Tarbija24 lugeja Maris tõi välja, et tema lapsel tekivad Draakoni kommidest suu ümber täpid.

Pakenditelt selgub, et Draakoni nätsukommid sisaldavad järgmisi toiduvärve: E120, E141, E160a.

Tegemist on looduslike toiduvärvidega. Ainsana on allergiat kõrvalmõjuna tähendatud E120 ehk karmiinhappel, mis on punane toiduvärv ja mida sisaldavad maasikamaitselised kommid. Seda võib leiduda ka keeduvorstides, sinkides, keedistes, maitsestatud kohupiimades jne. Teada on, et karmiin võib tekitada astmat ja esile kutsuda allergilisi reaktsioone. E160a on karoteenid. E141 on klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid ja selle kõrvalmõjusid pole teada.

Kalevi tootekvaliteedijuht Evelin Kalda kinnitas, et ohtlikke asovärve ei kasuta Kalev üheski tootes. Veel eile oli märgitud kommivabriku kodulehele, et puuviljamaitseline Draakoni komm sisaldab muuhulgas ka toiduvärvi E110 ehk päikseloojangukollast asovärvi, mis võib põhjustada ülitundlikel inimestel tervisehäireid – allergiat, nõgeslöövet, nahaturset, seedehäireid ja iiveldust.

Kalevi pressiesindaja Ruth Roht kinnitas, et kodulehel on kogemata puuviljamaitselise Draakoni vana koostis. Praeguses koostises olevat toiduvärvid E120, E160a. Tänaseks on viga kodulehel parandatud. Asovärvid vahetas Kalev Kalda kinnitusel välja 2010. aasta juulis, mil tekkis kohustus asovärvide kasutamisel märkida pakendile hoiatus.

Värvi pole nähagi

«Ma ei saa üldse aru, miks need kommid peavad värvilised olema, laps sööks seda kommi ju nii või teisiti. Paber ju on ümber,» arvas Margit.

Kalev on turule toonud Draakoni marmelaadiga šokolaadipallid, mis on pealt kaetud šokolaadiga, kuid sees on värviline marmelaad. Need sisaldavad järgmisi toiduvärve: E171, E120, E100, E160a.

E171 on titaandioksiid. E100 on kollane kurkumiin, mille mõju inimestele ei ole samuti täheldatud.

«Minu jaoks jääb mõistetamatuks, et milleks. See komm on niivõrd väike, laps pistab kommi suhu ja ei näegi seda värvi,» lisas Margit.

«Marmelaad võib ju šokolaadis olla täiesti värvitu, samuti kommid paberi sees. Milleks panna tootesse ainet, mis võib tekitada allergiat,» küsis ka Maris.

Evelin Kalda selgitas, et toiduvärvid kuuluvad vastavate ametkondade poolt heakskiidetud ainete nimekirja. «Teisalt kasutame me toiduvärve minimaalses võimalikus koguses, seda näitab ka Draakoni kommide suhteliselt pastelne ja tagasihoidlik värvigamma,» lisas Kalda, kelle sõnul on Kalevile oluline võimalikult naturaalsete ja ohutute toormete kasutamine.

«Raske on selle tarbija muret kommenteerida, kuna allergiate olemus ja nende diagnoosimine nõuab erialaseid oskuseid. Soovitame arsti poole pöörduda, selgitamaks välja, kas tegemist on allergiaga ja mis seda põhjustab,» lisas Kalda.  

Kalev toodab Draakoni komme üle 25 aasta ja tegemist on oma kategoorias enimmüüdavate kommidega. «Samas ei ole meie poole väidetavalt Draakoni kommide poolt põhjustatud allergiliste nähtudega pöördutud,» kinnitas kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles