Soovitused, kuidas torm ohutult mööda saata

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laadige täis mobiiltelefonide akud.
Laadige täis mobiiltelefonide akud. Foto: Sakala

Täna öösel Eestisse jõudev torm võib põhjustada häireid nii elektrivarustuses kui ka mobiilsidemastide töös. Päästeamet ja erinevad ettevõtted jagavad soovitusi enda ja oma vara kaitseks tormikahjustuste eest.

«Laadige juba aegsasti oma telefonide akud ning kontrollige, kas taskulampide jaoks on varupatareisid ning kas köögisahtlis jagub küünlaid ja tikke,» teatas Elisa, tuletades meelde, et hädaabikõnesid saab teha ka mobiililevi puudumisel – nutitelefon lülitab end selleks emergency calls only režiimile, tavalisel kõnetelefonil tuleb SIM kaart välja võtta. 

Päästeamet soovitab püsida kodus ning sulgeda uksed ja aknad. «Viige varju alla või kinnitage õues olevad lahtised esemed ning valmistuge ajutisteks elektrikatkestusteks. Varuge ka patareisid lampidele ja raadiole,» andis päästeamet nõu. Samuti tuleb ameti soovitusel varuda joogivett, parkida sõidukid puudest eemale ning helistada oma vanematele ja vanavanematele ning jagada nendegagi ülaltoodud nõuandeid.

Olulised numbrid:

  • Hädaabi saamiseks helistage 112
  • Infot tormi tõttu tekkinud takistustest sõiduteedel saate maanteeinfo numbrilt 1510
  • Elektrikatkestusest anna teada Elektrilevi rikketelefonil 1343

Elektrikatkestused

Turvafirma G4S teatel kaasneb tugeva ilmastikuolude muutusega, sealhulgas tormidega, kuni kolmekordne objektidelt laekuvate signaalide kasv, suure osa nendest moodustavad teated elektrikatkestustest. Häireolukordade lahendamiseks kaasab G4Si juhtimiskeskus täiendavad jõud.

«Kontrollige, et aknad ja uksed on kindlalt suletud ja tugevast tuulest tingitud avanemine ei tekita signalisatsioonihäire käivitumist ning ei loo võimalusi soovimata külalistele. Tugeva tuulega lendlev praht võib samuti põhjustada väliterritooriumi jälgivate andurite häiresse minekut,» teatas turvafirma.

Kui valvesüsteemi keskseade võtab ühendust turvafirma juhtimiskeskusega telefoniteenuse või internetiühenduse kaudu, tuleb arvestada, et elektrikatkestuse puhul kaob toide seda teenust vahendavast ruuterist ning kui telefoni- või internetiteenus katkeb, ei saa ka turvaseadmed edastada signaale turvafirmasse.

«Kui signaaliedastus turvafirmasse toimub VOIP telefoniteenuse abil, soovitame dubleeriva signaaliedastusseadme või UPSi paigaldust. Dubleerida on võimalik näiteks GSM-modemi või raadiosaatja abil,» edastas G4S.

Piirkondlike elektrikatkestuste kompenseerimiseks võib osta elektroonikakauplusest UPS-i (katkematu toite allikas), mis tagab elektertoite ruuterile. Kui elektrikatkestus ei ole rivist välja löönud sideteenusepakkuja sõlmpunkti kuskil lähipiirkonnas, säilib sel juhul sideteenus ja signaale edastatakse ka elektrikatkestuse korral. Samuti vähendab UPS korrektse, maandatud hoone vooluvõrgu korral ülepingest tekkivat seadmete kahjustumise riski.

Vaata üle kindlustuslepingud

Kuna tormist tingitud voolukõikumiste tõttu saab tihti kannatada kodune elektroonika, soovitab If Kindlustus koduomanikel üle vaadata kindlustuslepingud ning selgitada välja, kas kodune vara on kindlustatud ja kas valitud kindlustuspakett sisaldab elektrihäirete kaitset.

Kodukindlustus ei pruugi sisaldada kodus olevate asjade kaitset ning tihti inimesed seda ei tea. Tormiste ilmade eel oleks mõistlik oma kindlustusseltsi poole pöörduda ja kindlustuskaitse ulatust uurida.

If Kindlustuse varakindlustuse tootejuht Merko Kimsto sõnul jooksevad pärast tormi inimesed tormi kindlustusseltsidele. «Kahjude arv tormistel päevadel on suur ning enamjaolt on tegemist vara- ning kaskokahjudega,» nentis Kimsto. «Kui torm lõhub katuse või ülepinge süütab hoone, siis need juhtumid on Ifis kõikide pakettidega kaitse all, kuid kodune vara koos elektroonikaseadmetega tuleb eraldi kindlustada. Statistika ütleb, et lausa 80 protsenti kodu kindlustanutest ei ole kindlustanud kodust vara.»

If Kindlustus palub inimestel täna ja homme puude lähedusse autosid mitte parkida, samuti tuleb hinnata puude ohtlikkust hoonetele ning hoov lahtistest esemetest puhastada. Õnnetuse korral aitab kindlustustelefon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles