Tohvri: kaitsetud isikuandmed

Erik Tohvri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Tohvri
Erik Tohvri Foto: Mihkel Maripuu

Mingil määral tundub tänapäevases elukorralduses paratamatusena, et kõiki isikuandmeid ei saa salastada. Näiteks soodustusi pakkuvate kaupluste kliendikaardi hankimiseks ankeeti täites tuleb sisestada ka e-maili aadress ja pärast seda võite kindel olla, et hakkate iga päev või vähemalt üle päeva oma e-postkastist leidma kõikvõimalikke pakkumisi. Imelikul kombel tuleb neid vahel ka nendelt kauplejatelt, kellega üldse pole mingit pistmist olnud, justkui oleks minu meiliaadress omapead rändama läinud, kirjutab kirjanik Erik Tohvri.

 Igasugusele avalikustamisele pani aga krooni pähe Express Post, kes poetas minu füüsilisse kirjakasti pakkumise uue ajakirja Tervisetark tellimiseks. Lahtiselt tagasisaadetavale postkaardile nõutakse, seejuures mainides, et kõikide väljade täitmine on vajalik, järgmisi andmeid: nimi; isikukood; tänav/maja/korter; asula/postiindeks; telefon/e-post; pank.

Seda kõike tuleb kinnitada oma allkirjaga ja siis lahtiselt postkasti visata. Veel on lisatud, et tutvumistellimuse eelduseks ontähtajatu otsekorralduslepingu sõlmimine.

Läkituse läbi lugenud, olin tõelises hämmingus – nende nõudmiste täitmine võrduks ju peaaegu oma kõikide oluliste isikuandmete kleepimisega tänavakuulutuste tahvlile. Ning otsekorraldusleping pangaga tähendab ettevõtja vägivaldset ja varjamatut katset tellijat selle ajakirja kaudu Express Posti külge aheldada. Ei, tänan!

Tekib küsimus – kas tõesti võimaldavad meie riigi seadused ettevõtjatel niimoodi, igasuguse eetikata ja väljapressivalt kodanikega suhelda?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles