Kui ohtlikud on kosmeetikas kasutatavad parabeenid?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kosmeetikatoodetes kasutatavad parabeenid põhjustavad teadlaste seas üha suuremaid vaidlusi. Mida nad endast kujutavad ja kas peaksime kasutama parabeenivabu tooteid, sellest kirjutab värskes ajakirjas Hooaeg Kaubamaja Ilumaailma ja I.L.U. uudiskirjas Triin Jõgi.


Kindlasti olete tähele pannud, et kosmeetikalettidele on ilmunud tooted, millel peal eraldi märge «parabeenivabad».

Parabeenid on hügieenitoodetes enimkasutatud säilitusained, mis takistavad bakterite, seente ja muude mikroobide vohamist vannitoa soojas ja niiskes keskkonnas. Enimkasutatud parabeenid on butüül-, etüül-, metüül-, isobutüül- ja propüülparabeen.

Neid sisaldavad tuhanded kosmeetikatooted alustades megieemaldusvahendist ning lõpetades šampooni, habemejamisvahu ja hambapastaga. Viimastel aastatel on teadlased, kosmeetikatootjad ja toodete turvalisuse tagajad nende ligi 70 aastat kasutusel olnud kemikaalide pärast üha ägedamalt vaidlema läinud.

Mõned küsimustest, mida esitatakse, on: kas rinnavähki haigestumise kasv on seotud kosmeetikatoodetes kasutatavate parabeenidega, mis jäljendavad organismis leiduva östrogeeni käitumist?

Kas spermatosoidide arvu langus ning meeste rinnavähki ja munandivähki haigestumise kasv on seotud sellega, et parabeenid imenduvad meie organismi, häirides endokriinsüsteemi tööd?

Kindlaid vastuseid veel ei ole. Kuid leidub teadlasi, kes arvavad, et muretsemiseks on põhjust. Neist kõige valjemalt on häält tõstnud Readingi ülikooli onkoloogialektor ning biomolekulaarsete mehhanismide uurija Philippa Darbre.

Rinnavähk ja parabeenid 

Tema erialaks on uurida östrogeeni mõju rinnavähile. 2004. aastal avaldas tema meeskond uurimuse, millest selgus, et 20 rinnavähibiopsiast sisaldab parabeene tervelt 18.

See uurimus ei tõestanud, et parabeenid põhjustavad rinnavähki - selgus vaid see, et parabeene on vähirakkude seast lihtne tuvastada. Uurimus sai kriitikat selle eest, et teadlased ei võrrelnud saadud tulemusi normaalsetest kudedest leitud parabeenidega.

«Oleme 25 aastat teadnud, et östrogeen mängib rinnavähi tekkes ja arengus tähtsat rolli. Ainuüksi sel põhjusel ravitakse rinnavähipatsiente tamoxifeniga - sest see ravim takistab östrogeeniretseptorite tööd,» räägib Darbre. «Pole raske järeldada, et pikaajaline kumulatiivne östrogeeni jäljendavate kemikaalide kasutamine mängib haiguse kujunemisel oma rolli.»

Darbre on eriti mures kaenla all kasutatavate kreemide ja deodorantide pärast. Ta pole deodoranti üle kümne aasta kasutanud, eelistades puhtust hoida seebi ja veega. Tema sõnul leitakse umbes 55 protsenti rinnavähkidest rinna ülemisest välimisest osast - kaenlaalusele kõige lähemast piirkonnast.

USA rahvuslik vähiinstituut on need hirmud osaliselt ümber lükanud, öeldes, et hetkel ei ole kindlaid andmeid selle kohta, et just nendes toodetes sisalduvad parabeenid on seotud rinnavähiga. Uurimine jätkub.

Riskide hindamine

Üks hiljuti Taanis korraldatud uurimus annab siiski põhjust muretsemiseks. Selgus nimelt, et parabeenid ilmuvad noorte meessoost vabatahtlike uriini paar tundi pärast seda, kui neid sisaldavaid tooteid on nahale määritud.

Uurimuse autorid järeldavad, et kui organism parabeene omastab, töötleb ja eritab, võivad need tekitada terviseprobleeme.

Toodete turvalisuse eest seisvad organisatsioonid, nagu Health Canada ning USA toidu- ja ravimiamet, on otsustanud, et parabeenid sellisel kujul ja koguses, nagu neid praegu kasutatakse, on ohutud.

Kosmeetikatoodete koostise uurimisele pühendunud organisatsioon CIR uuris parabeene 1984. aastal ja 2005. aastal ning jõudis järeldusele, et väikestes kogustes ei ole parabeenid tervisele kahjulikud. 2005. aastal teatas ka Euroopa Komisjoni teaduskomitee, et metüül- ja etüülparabeenid on praegu lubatud kogustes ohutud. Teiste parabeenide uurimine alles käib.

Paljud kosmeetikatootjad otsivad sellegipoolest parabeenidele alternatiivi. Jamieson Laboratories - Kanada firma, mis toodab vitamiine, toidulisandeid ja kreeme - töötab selle nimel, et eemaldada parabeenid oma toodetest.

Sama teeb ka näiteks Soome firma Lumene, prantslaste olmekosmeetika lipulaev Garnier tõi aga hiljuti turule parabeenivabad deodrandid Minerals.

Kas parabeenidele on alternatiivi?

Kosmeetikatootjad, kes püüavad läbi ajada ilma parabeenideta, kurdavad, et see ei ole kerge ülesanne.

Green Beaver Company kasutab säilitusainetena oreganot, tüümiani, rosmariini, kuldjuurt, greipfruudiseemne ekstrakti ja lavendliõli, kuid tihti peavad nad pärast testimist laborisse tagasi minema, sest toodetes hakkab midagi kasvama.

«Põhjus, miks parabeene laialdaselt kasutatakse, on see, et nad on nii odavad ja efektiivsed,» ütleb firma loonud mikrobioloog Alain Menard.

Senikaua, kui tarbijad ei hoia oma kosmeetikatooteid külmkapis, kasutavad kosmeetikakompaniid parabeene edasi - otsides siiski samas uusi säilitusaineid.

«Olen kindel, et kümne aasta pärast parabeene enam ei kasutata,» ütleb Menard. «Mitte niivõrd teaduslike tõendusmaterjalide tõttu, vaid eelkõige tarbijate survel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles