Õhukesed kilekotid võidakse Euroopas ära keelata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti toetab EL-i direktiivi eelnõu vähendada õhukeste kilekottide kasutamist.
Eesti toetab EL-i direktiivi eelnõu vähendada õhukeste kilekottide kasutamist. Foto: SCANPIX

Euroliit annab liikmesriikidele valida, kas keelata või maksustada õhukeste kilekottide kasutamine, püüdes nii vähendada nende sattumist loodusesse.

Euroopa Komisjon võttis täna vastu ettepaneku vähendada õhukeste plastkandekottide kasutamist Euroopa Liidus, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Liikmesriigid saavad ise valida meetmed, mida nad peavad eesmärgi saavutamiseks kõige sobivamaks, kehtestades kas kasutustasud või tingimused kilekottide keelustamiseks. Õhukesi kilekotte kasutatakse sageli ainult üks kord, kuid need säilivad keskkonnas sadu aastaid, seda tihti kahjulike mikroskoopiliste osakeste näol, mis on teadaolevalt ohtlikud eelkõige mereelustikule.

 Tänase ettepaneku kohaselt on liikmesriigid kohustatud astuma samme, et vähendada selliste kilekottide tarbimist, mis on õhemad kui 50 mikronit, kuna neid korduvkasutatakse harvemini kui paksemaid kilekotte ning visatakse sageli ära.

Kilekotid jäävad jäätmekäitlusvoogudest kõrvale ning kuhjuvad keskkonnas, eriti mereprahina. Äravisatud plastkandekott võib vastu pidada sadu aastaid. 2010. aastal lasti ELi turule hinnanguliselt 98,6 miljardit plastkandekotti, mis teeb iga ELi kodaniku kohta 198 plastkandekotti aastas. Kilekottide tarbimine erineb liikmesriigiti oluliselt: õhukeste kilekottide aastane kasutamine elaniku kohta ulatub hinnanguliselt neljast kotist Taanis ja Soomes 466 kotini Poolas, Portugalis ja Slovakkias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles