Kuidas pimedal sügisõhtul ellu jääda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtuhämaruses, kui tänavavalgustus veel ei tööta, on autojuhil väga halb märgata sõiduteel olevat jalakäijat. Eriti siis, kui viimasel puudub helkur.
Õhtuhämaruses, kui tänavavalgustus veel ei tööta, on autojuhil väga halb märgata sõiduteel olevat jalakäijat. Eriti siis, kui viimasel puudub helkur. Foto: Peeter Kümmel

Sügise- ja talvekuud on varastel õhtutundidel saabuva ja suure osa ööpäevast katva pimeda aja tõttu  jalakäijatele ja jalgratturitele kõige riskantsemad. Vaatamata sellele, et jalakäija näeb tuledega autot juba kaugelt, eraldab autojuht ilma helkuri või muu valgusallikata jalakäijat lähitulede valgusvihus alles 30 meetri kauguselt.

90 km/h liikuva auto peatumisteekond on aga vähemalt kaks korda pikem ja sellepärast ei suuda juht ootamatult nähtavale ilmunud jalakäijale otsasõitu vältida, selgitab maanteeame. Korralik helkur on auto lähitulede valguses nähtav juba 130 - 150 meetri kauguselt ning annab autojuhile piisavalt aega, et sõitu aeglustada ja mööduda jalakäijast ohutult.

Helkur tuleb riietele kinnitada nii, et see oleks nähtav võimalikult mitmest suunast: erineva kinnitusviisiga helkurlindi võib lihtsalt varruka või püksisääre peale asetada, nööri otsas olev helkur kinnitatakse haaknõelaga riiete külge nii, et see jääb rippuma umbes põlve kõrgusele (50-80 cm maapinnast).

Maantee vasakus servas liikudes tuleb helkur kinnitada keha sõidutee poolsele ehk paremale küljele. Parim lahendus on riietele püsivalt kinnitatud helkurmaterjal, mis välistab helkuri unustamise või kaotsimineku.

Oluline on, et nii helkur kui püsikinnitusega helkurmaterjal oleks nähtav mitmest suunast ning rippuv helkur ulatuks jalakäija jope või mantli serva alt  välja. Helkur ei ole autojuhile nähtav, kui jalakäija selle oma kehaga ära varjab. Sagedasti maanteel liikuval jalgratturil ja jalakäijal on soovitav kanda ohutusvesti ning jalgrattal peavad lisaks helkuritele pimeda ajal nii ees kui taga kindlasti põlema tuled. Teel liikleja märgatavust suurendab ka hele riietus.

Parema valgusallika puudumisel sobib enda märgatavaks tegemiseks kasvõi mobiiltelefoni helendav ekraan.

Kui helkur mingil põhjusel puudub või on kaduma läinud, peab jalakäija arvestama, et valgustamata teel pole ta autojuhile nähtav ja tegema kõik endast oleneva, et õnnetust vältida – kõndima sõidukiliiklusele vastu, nagu liiklusreegel ette näeb, sõiduki lähenedes hoiduma võimalikult sõidutee äärde ning jälgima sõiduki möödumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles