Lugeja küsib: kas lahustuv kohv sobib igapäevaseks rüüpeks?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahustuv kohv.
Lahustuv kohv. Foto: Panther Media/Scanpix

«Paljude tööinimeste kiiresse argipäeva kuulub tassike või kaks lahustuvat kohvi – see on odavam ning valmistamisele ei kulu nii palju aega. Lahustuva kohvi tervislikkuse kohta liigub ringi aga mitmeid müüte – kas lahustuvat kohvi tohib igapäevaselt tarbida?» küsib lugeja.

Vastab toitumisteadlane Mai Maser.

Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakt. Kui see granuleerida, siis lahustuvus paraneb ja kohv sarnaneb rohkem värskelt jahvatatud kohviga. Lahustuv kohv pole nii maitsev, sest ta on valmistatud vähemkvaliteetsetest ubadest ja sisaldab rohkem jääkaineid, kuid aroomiaineid on kuni 10 protsenti (võrdluseks: röstitud ubades on neid kuni 4 protsenti). Lahustuvas kohvis on kaaliumi veidi vähem kui teistes kohvides. Temas ka puudub kafestool ja kafeool ning kolesteroolile mõju ei ole.

Lahustuvat kohvi on lihtne valmistada. Probleem on see, et lusikaga kohvipulbrit tõstes ei ole mõõt alati ühesugune ja jook tuleb liiga kange. Siis muidugi on saadav kofeiinikogus suur, kohvi maitse on mõrkjam ning võib tekkida südamekloppimine ja halb enesetunne. Sellepärast on soovitatav just lahustuvat kohvi juua piima või koorega, mis leevendavad ja pehmendavad kohvi ärritavat mõju maole.

Tegelikult igat jooki võib tarbida, ei ole hea liialdada ja mitte liiga kanget teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles