Lugeja küsib: kuidas vältida võõraste parkimist kortermaja ees?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majarahvas on hädas võõraste parkijatega.
Majarahvas on hädas võõraste parkijatega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Kortermaja ees on linna poolt hooldatav parkla ja sissesõidu tee, kus võib parkida. Maja läheduses on haigla ja lasteaed. Olgu mainitud, et haigla ees on ette nähtud parkimiskohad ning samuti on ka teisel pool lasteaeda parkla, kus päeva ajal on lubatud parkida ainult laste toomiseks-viimiseks või lasteaia lubadega,» kirjutab küsija.

«Pidevalt jääb puudu parkimiskohtadest, kuna maja ees pargivad kõrvalmajade elanikud, haigla külastajad ja lapsevanemad, kelle lapsed antud lasteaias käivad. Eriti hull on asi hommikuti ja õhtuti, kui viiakse lapsi lasteaeda, seda tehakse läbi antud kortermaja sissesõidu tee, kuna ilmselt ei viitsita teisele poole lasteaeda sõita.


Seega on tihti olukord, kus maja tegelikud elanikud või nende külalised endale parkimiskohta ei leia. Kas linna poolt hooldatavale sissesõidu teel ja parklas on võimalik seaduslikult parkimist niimoodi piirata, et seal saavad parkida ainult konkreetse maja elanikud? Kui jah, siis kuidas?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost  Sirk ja Saareväli.

Liiklusseaduse § 6 lõike 4 kohaselt korraldab liiklust ja paigaldab liikluskorraldusvahendeid tee omanik. Kui Teie poolt viidatud parkla (mis on samuti tee) ja selle juurdesõidutee kuuluvad linnale, siis on linnal õigus sellel teel ja parklas kehtestada asjakohaseid parkimispiiranguid ning paigaldada vastavaid liiklusmärke. Linn tõenäoliselt omal algatusel seda ei tee. Et linna tähelepanu Teie poolt esile tõstetud kitsaskohtadele juhtida, tuleb esitada neile vastav selgituskiri ja taotlus olukorra lahendamiseks.

See käivitab haldusmenetluse, mille käigus otsustatakse siis liikluskorralduse muutmise/täiendamise küsimus ja võimalused. Tehniliselt on võimalik paigaldada teele liiklusmärgid ja lisatahvlid, mis lubavad parklas parkimise vaid konkreetse hoone elanikele või kirjalike lubadega koos lisatahvliga sõiduki teisaldamise kohta õigusvastaste parkimiste juhtudel. Samas on keerulisem välja mõelda toimivat kontrollisüsteemi ehk kuidas ja mille järgi lihtsalt ja ökonoomselt määratleda, milline sõiduk kuulub majaelanikule ja/või viimase külalistele ja milline mitte.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles