Veider statistika: Iraagis on vähem depressiooni kui Eestis

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioonis noor. Illustratiivne foto.
Depressioonis noor. Illustratiivne foto. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Washington Post avaldas šokeeriva kaardi kliinilise depressiooni esinemisest maailmas. Selgub, et Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikide elanikud kannatavad depressiooni all kõige rohkem, eestlased ei jää palju alla.

Queenslandi ülikool uuris kliinilise depressiooni esinemist erinevates riikides, vahendab Washington Post. Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas «PLOS Medicine». Analüüsiti kliinilise diagnoosi esinemist.

Selgus, et rohkem kui neli protsenti inimestest maailmas on säärase diagnoosiga.

Rohkem esineb depressiooni Lähis-Ida, Põhja-Aafrika, Ida-Euroopa ja Kariibi mere rahvaste seas. Seal kannatab depressiooni käes rohkem kui viis protsenti elanikkonnast.

Kõige rohkem on depressiooni Afganistanis, Iraanis, Jeemenis, Süürias, Jordaanias, Liibüas, Alžeerias ja Sudaanis. Nendes riikides kannatab kliinilise depressiooni käes seitse protsenti elanikkonnast.

Samal ajal on depressiooni kõige vähem Ida-Aasias, Austraalias ja Kagu-Aasias. Seejuures on kõige vähem depressiooni Jaapanis, kus seda esineb vähem kui neljal protsendil.

Eestis on sama palju depressiooni kui Venemaal ja Türgis ehk selle käes vaevleb üle kuue protsendi elanikkonnast. Soomes kannatab depressiooni käes üle viie protsendi elanikkonnast. Sama kehtib ka näiteks Saudi-Araabia ning Norra puhul.

Analüüsist võib ekslik mulje jääda, et Iraagis on elu paremgi kui Skandinaavias, kuna depressiooni on seal rohkem kui neljal protsendil.  Sama tase on näiteks Põhja-Ameerikas ja Kanadas.

Tegelikult on Skandinaavias inimestel hea ligipääsetavus tervishoiuteenustele, mistõttu diagnoositakse kliiniliselt ka depressiooni rohkem.

Vaata kaarti siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles