Alkoholi tarbimine koos paratsetamooliga võib olla eluohtlik

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol ja paratsetamool kokku ei sobi.
Alkohol ja paratsetamool kokku ei sobi. Foto: Reuters

Hiljutine Ameerika teadlaste korraldatud uuring näitas, et alkoholi tarbimine koos tuntud valuvaigisti atseetaminofeeni ehk paratsetamooliga võib suurendada neeru talitlushäirete riski, mistõttu võivad need üheskoos tarbituna olla inimestele potentsiaalselt ohtlikud.

Aastal 2009 diagnoositi Ameerika Neerufondi andmetel seal 116 395 uut neerupuudulikkuse juhtu, 571 414 inimest kannatas selle haiguse käes ja 90 118 inimest surid, vahendab ERR teadusportaal.

Neerude tööd kahjustavad nii alkoholi kuritarvitamine kui ka kindlate valuvaigistite sage kasutamine. Uuringu tulemused näitasid, et 2,6 protsenti osalenutest kasutas paratsetamooli koos madalate või mõõdukate alkoholi kogustega ning neist inimestest 1,2 protsendil esines probleeme neerude töös.

Paratsetamooli kasutamine ega ka alkoholi tarbimine vähestes või mõõdukates kogustes üksi ei suurendanud neerukahjustuste riski, kuid koos tarbituna määrati riskiks 123 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles