Mida silmas pidada antibiootikumide tarvitamisel?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastel aastatel on antibiootikumide väärkasutamise tõttu tekkinud ning hakanud levima antibiootikumide suhtes resistentsed bakterid.
Viimastel aastatel on antibiootikumide väärkasutamise tõttu tekkinud ning hakanud levima antibiootikumide suhtes resistentsed bakterid. Foto: Reuters/ScanPix

Täna on Euroopa antibiootikumipäev, mille eesmärgiks on teadvustada, et antibiootikume tuleb tarvitada teadlikult, mõistlikult ja väga ettevaatlikult. Terviseamet on kokku pannud meelespea, mida antibiootikume tarvitades silmas pidada.

Järgi arsti soovitusi

Võtke antibiootikume ainult siis, kui arst on need välja kirjutanud. Samuti tuleb järgida arsti ettekirjutusi. Kui lõpete ravi liiga vara, võtate väiksema annuse või ei võta antibiootikumi kindlate ajavahemike tagant, ei suuda need baktereid hävitada või nende paljunemist takistada. Bakterid muutuvad antibiootikumide suhtes resistentseteks. Resistentsed bakterid võivad organismi püsima jääda ning võite nendega ka teisi nakatada. Samuti võib juhtuda, et järgmine kord, kui vajate antibiootikume, siis need enam ei toimi.

Söö vaid vajaduse korral

Antibiootikume tuleks kasutada ainult selge vajaduse korral, sest liigne tarvitamine võib muuta bakterid resistentseteks antibiootikumide vastu.

Antibiootikumiresistentsed bakterid on tõsine terviseoht

Viimastel aastatel on antibiootikumide väärkasutamise tõttu tekkinud ning hakanud levima antibiootikumide suhtes resistentsed bakterid. Nende põhjustatud nakkushaiguste puhul ei suuda antibiootikumid enam inimesi ravida ning seetõttu võib haigus kesta kauem või isegi süveneda. Antibiootikumiresistentsuse teke on tõsine rahvatervise probleem, sest resistentsed bakterid võivad inimeste seas ulatuslikult levida.

Külmetuse korral ei aita

Antibiootikumid ei toimi külmetushaiguse, nohu või gripi korral. Tavaliselt suudab inimese immuunsüsteem kergemate viirushaiguste vastu ise võidelda. Hoopis puhake, jooge palju ning küsige arstilt või apteekrilt infot muude ravimite kohta (näiteks ninakinnisus, kurguvalu, köha jms).

Millal lõpetada kuur?

Antibiootikumi kuur tuleb lõpetada ka siis, kui haigusnähud on kadunud ja enesetunne parenenud – küsige arstilt või apteekrilt, mida teha kasutamata jäänud antibiootikumidega. Seejuures ei tohi kasutada eelmisest korrast järele jäänud antibiootikume.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles