Tervishoiutöötajad: haigekassa on jätnud ligi poole õe tööajast tasustamata

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldushaigla. Illustratiivne foto.
Hooldushaigla. Illustratiivne foto. Foto: Toomas Huik

Tervishoiutöötajate kinnitusel on hooldusravis õdede arvu vähendamise põhjus ebaseaduslik ja puudulik rahastamine.

Tervishoiutöötajate kutseliidu, õdede liidu, tervishoiutöötajate ametiühingute liidu ja arstide liidu kinnitusel teatas sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet, et kuna haigekassa tasustab statsionaarses hooldusravis ainult 56 protsenti õe tööajast, siis ei saagi kehtestada paremat personalistandardit kui üks õde 20 patsiendi kohta.

Ministri määrusega on kehtestatud iga tervishoiuteenuse osutamiseks vajalik tööjõu kasutamise keskmine maht, mis tugineb eksperthinnangul, seisab tervishoiutöötajate pressiteates. Statsionaarses hooldusravis on vaja kulutada ööpäevas ühele haigele 132 minutit õe tööaega, mis teeb õe kohta kümme patsienti, teatas liit. Nii töötajad kui tööandjad peavad praegu niisugust koormust enam-vähem normaalseks.

Sotsiaalministri ja haigekassa plaanile, mis suurendab ühele õele ettenähtud haigete arvu kaks korda, ei leidunud ühtki seletust, kuni eilsel koosolekul toodi päevavalgele seni hoolega varjatud numbrid, väidavad liidud. Haigekassa maksab tervishoiutöötajate kinnitusel 132-st minutist kinni ainult 74 ehk napilt üle poole hooldusravi osutamiseks vajalikust õe tööajast.

Kuna ravikindlustuse seaduse järgi hõlmab hind kõiki teenuse osutamiseks vajalikke kulusid, siis haigekassa kas rikub tervishoiutöötajate kinnitusel seadust või ei pea kõiki õe tööminuteid vajalikeks.

«Hooldusravi ümberkorralduste aruteludes väljakoorunud asjaolud ja numbrid näitavad, et patsientide halb olukord ja pidevad kaebused on sotsiaalministeeriumi sihipärase tegevuse ja selgelt ebapiisava rahastamise tagajärg,» seisab pressiteates.

Sotsiaalministeerium kinnitas Tarbija24-le, et arutelud käivad ja hetkel ministeerium midagi ei kommenteeri. Varasemalt on ministeerium kinnitanud, et väide nagu kavatseks riik vähendada õde tööaega ühe patsiendi kohta, ei vasta tõele, sest mingeid otsuseid seni langetatud pole.

Haigekassa kinnitusel on õendusabi rahaliseks mahuks 2014. aastal planeeritud 23,2 miljonit eurot, mis on 11 protsenti suurem võrreldes 2013. aasta eelarvega. Eelarve kasvus sisaldub nii ravijuhu keskmise maksumuse kasv kui ka statsionaarse õendusabi kestuse pikenemine. Lisaks on planeeritud lisavahendid täiendavate teenuste osutamiseks, näiteks füsioteraapia, eriarsti konsultatsioon, uuringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles