Lugeja küsib: mida peab maksude kohta teadma õppur, kes soovib tõlkides lisaraha teenida?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mida peab kooli kõrvalt lisaraha teenida sooviv õppur vabakutselise/projektipõhise tööotsa puhul silmas pidama? Sissetulek ei oleks sealjuures muidugi stabiilne - nö taskuraha enda poolt vastuvõetud projektide eest. Olen täisealine, õpilasena kehtib mul ravikindlustus. Millised maksud mulle siis kehtiksid ning kas neid pean deklareerima ise või tasub need tööandja tulemustasu pealt?»

Vastab Vello Vallaste ettevõttest Vallaste ja Partnerid OÜ.

 

Maksudega ei ole Teil mingit muret – need klaarib tööandja, pidades arvestatud töötasust kinni tulumaksu ja sundkindlustuse maksed (töötuskindlustus ja kohustuslik kogumispension). Lisaks neile summadele kannab tööandja maksuametile üle ka sotsiaalmaksu ja omapoolse töötuskindlustuse makse ning esitab need andmed maksuametile. Saadud andmed kajastab maksuhaldur Teie tuludeklaratsioonis, mis on elektrooniliselt kättesaadav järgmise aasta algul.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles