Lugeja küsib: kuidas kontrollitakse turumüüjate hügieeni ja töötingimusi?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Ove Maidla

«Sageli olen näinud, et müüjal ei ole turul kindaid käes. Sama käega lõikab vorsti ja arveldab rahaga. Kas turumüüjate üle on mingi kontroll ka?» küsib Tarbija24 lugeja.

Vastab veterinaar- ja toiduameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Monika Kuusk.

Turumüüjate töötingimusi kontrollitakse vastavalt veterinaar- ja toiduameti poolt koostatud järelevalveplaanile või meile laekunud vihjete ja kaebuste korral.

Kontrollimise käigus hindab järelevalveametnik kõige muu hulgas ka toidukäitleja toiduhügieenialaseid teadmisi ning ettevõtte enesekontrolliplaanis kehtestatud hügieeninõuete järgimist. Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruses toiduainete hügieeni kohta, on sätestatud, et kõik toitu käitlevad töötajad peavad tagama kõrgel tasemel isikliku puhtuse ning kõikidel käitlemisetappidel peab toit olema kaitstud mistahes saastumise eest.

Toidu saastamise vältimiseks toitu käitleva töötaja poolt on kõige olulisem käte sage ja hoolikas pesemine eelkõige pärast iga tegevust, mis võib põhjustada käte saastumist.

Töötajatele, kes vahetult toitu käitlevad, peavad olema tagatud võimalused käsi pesta, kätepesukoht peab olema varustatud käte puhastusvahendite ja hügieeniliste käte kuivatusvahenditega. Kui turul asuvas letis teenindab tarbijaid  vaid üks töötaja, siis operatiivsuse tagamiseks peab käitleja lisaks rakendama täiendavaid meetmed, et välistada toidu võimalikku saastumist. Olenevalt müüdava toidu liigist, väljapaneku viisist, on võimalusteks toidu käsitsemisel näiteks kaitsvate kinnaste kandmine ning toidu lõikamisel, portsioneerimisel või kaalumisel abivahendite kasutamine.
Toidu nõuetekohase käitlemise eest lasub vastutus toitu käitleval töötajal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles