Raseduse alguses kogetud stress võib beebit ohustada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enneagse beebi jalg.
Enneagse beebi jalg. Foto: SCANPIX

Hiinas tehtud uuring näitas, et stressitekitavad olukorrad raseduse alguses võivad põhjustada alakaalulise või enneaegse beebi sünni. Teadlaste sõnul on võtmeteguriks stressi ajastus.


Enneaegse lapse sündimise risk kasvas kahekordselt neil naistel, kes elasid läbi raskeid sündmusi raseduse esimesel ja teisel kolmandikul, vahendas Reuters.

Anhui meditsiiniülikooli uurijad jälgisid 2008. aastal ühes haiglas sünnieelselt ravil olnud 1800 rasedat naist. Nende puhul võeti arvesse majanduslikku olukorda, emotsionaalset toetussüsteemi, traumeerivaid sündmusi ning suhteid elukaaslastega. Kas keegi kaotas töö või vara, kas pereliikmed petsid, kas pere vahetas elukohta, kas mõni pereliige suri või haigestus tõsiselt ning kas esines peretülisid või lahutust?

96 naist (5,3 protsenti) sünnitasid lapse enneaegselt ning 55 juhul (3,1 protsenti) sündis alakaaluline laps. Uuringust selgus, et mida varasemal rasedusperioodil stressirohked sündmused toimusid, seda suurem oli risk.

Uuringu meeskond leidis, et esimese kahe trimestri jooksul kogetud stressirohked sündmused kutsusid enneaegse sünnituse esile kaks korda suurema tõenäosusega, kui kolmandal trimestril läbi elatud trauma. Alakaaluline beebi sündis kolm korda suurema tõenäosusega neil naistel, kes kogesid emotsionaalselt raskeid olukordi raseduse esimese kolmandiku jooksul võrreldes stressitekitavate sündmustega teisel ja kolmandal trimestril.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles