Liit: seadusemuudatus teeb Eestist maailma suurima korteriühisturiigi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu elab ühistutes 30 protsenti inimestest, siis seadusemuudatus tõstab selle 70 protsendi peale.
Kui praegu elab ühistutes 30 protsenti inimestest, siis seadusemuudatus tõstab selle 70 protsendi peale. Foto: Peeter Langovits

Lähtuvalt planeeritavatest seadusemuudatustest moodustatakse lähiaastatel kõigis korterelamutes ühistud, mille järgselt elab ligikaudu 70 protsenti elanikkonnast korteriühistutes. Sellise ühistuelanikkonna arvuga on Eesti maailma suurim korteriühisturiik.

Eesti Korteriühistute Liidu andmeil elab Eestis täna ligikaudu 30 protsenti elanikkonnast korteriühistutes.

«Eestis on ühistuliikumine heas seisus - meie korteriühistud on tegusad ja tublid,» ütles liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

Tema sõnul on äärmiselt oluline, et ollakse kujunenud võrdväärseks partneriks ka seadusloomes – ühistute ettepanekul on tehtud mitmeid muudatusi uude ettevalmistamisel olevasse korteriomandi ja -ühistu seadusse, mis läbis tänavu sügisel Riigikogus esimese lugemise. Eesti Korteriühistute Liit ning selle liikmed on olnud seaduse ettevalmistamise juures aktiivsed kogu ettevalmistusprotsessi vältel.

Valminud on ka e-käsiraamat, mis päästab ühistuid nii mõnelgi juhul kulukast kohtuteest - raamatus on juba ära toodud korteriühistutes juhtunuga seotud kohtulahendid, mis jõudnud riigikohtusse.

Samuti on liit ette valmistanud ka analüüsi, mis annab ülevaate eluasemevaldkonna tegevusi koordineerivatest õiguslikest regulatsioonidest, Eesti naaberriikide kogemustest ning pakutud välja lahendused korterelamuvaldkonna stabiilseks arenguks Eestis.

«Ühistute juhid saavad Eesti Korteriühistute Liidu vahendusel pidevat koolitust, tegutseme ka meie Euroopa sõsarorganisatsioonides, et viimaste arengutega ühistute elu korraldamisel ka Euroopa tasandil kursis olla,» rääkis Mardi.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles