Norras töötav noormees: me ei ole riiki reetnud

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad.
Ehitajad. Foto: Reuters / Scanpix

Norras ehitustöölisena leiba teeniv Siim kirjutab, et ei ole vaja hukka mõista neid, kes on välismaale tööle asunud. Võõras riigis uut elu alustada ei ole lihtne, see vajab julget pealehakkamist. Seetõttu võiksid kodused hoopis uhked olla nende üle, kes on selle julge sammu astunud.

Selleks, et Norras ehitustööline olla, peab olema roheline kaart ja igale ehitusplatsile eraldi sissepääsu luba. Et neid saada, läheb riiki saabudes veel umbes kolm kuud. Niivõrd suur tung on siia heaoluriiki ja bürokraatiaveskid jahvatavad siingi aeglaselt. Nii tuleb need kuud kuidagi hakkama saada.

Paar päeva tagasi olin karmi reaalsuse tunnistajaks. Oli laupäev ja ehitusobjektile pääsemine valvurite poolt kõrgendatud tähelepanu all. Üks uus ehitustööline põgenes valvurite eest üle aia hüpates, et mitte vahele jääda. Tegu ei olnud lihtsalt õnneotsijaga Eestist, vaid meie riigi endise korrakaitsjaga. Mõelda vaid, kodus esindad sa oma riiki ja siin järsku tunned ennast illegaalina, kellel tuleb ennast olukorra sunnil peita ja põgeneda. Ma ei tea, mida ta antud hetkel mõelda võis või kas ta üldse olukorda jõudis analüüsida.

Riigi poolt väljaõpetatud politseinik teenib kodumaal vähem kui on keskmine töötasu. Kooli minnes oli tal soov omandada huvitav eriala. Politseiniku amet tundus õige ja väljakutsuv. Nii kui kooliuksed sulguvad, on noor inimene silmitsi reaalsusega. Ta tahab omale jalgu alla saada, aga kuust kuusse elamine lämmatab selle illusiooni kiirelt. Nii võetaksegi ette võimaluste otsimine välisriigis.

Siin, kus tal ei ole muid kulusid, kui poest süüa osta, teenib ta pea neli korda rohkem. Suurem osa jääb talle kätte, kuna tööandja hüvitab kõik ülejäänud olmekulud.

Samas ei oota ka uues riigis ees pudrumäed ega piimajõed. Tuleb kasutada kõiki võimalusi, et vee peal püsida.

Ei ole vajadust kritiseerida inimesi, kes on julged ja otsivad endale väljakutseid edukama tuleviku nimel. Me ei ole riigireeturid, keda tuleb taga rääkida. Oleme parem uhked nende üle, kes on võtnud ette väga julge sammu ja proovivad hakkama saada uues ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles