Valgusti valik nõuab eeltööd

, Vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgustite valik on mitekülgne.
Valgustite valik on mitekülgne. Foto: Tootjad

Olgu tegu maja või korteri, töö- või puhkepaigaga, ruumi uut valgustit valima asudes mõtle, millist funktsiooni sellelt ootad ning kuidas see ülejäänud sisekujundusega kokku sobida võiks.

Valgustit valima asudes tuleb päris mitmele aspektile mõelda, selgitab sisekujundaja Ester Penjam. Esmatähtis on valgusti valikul piisav valgusvõimsus. Pidev viibimine ebapiisava valgusega või ülevalgustatud ruumis väsitab ja mõjub silmadele halvasti.
Valgusti valikul tuleb arvestada ka ruumide värvigammat. Tumedat värvi seinad neelavad valgust ja nõuavad suurema valgusvõimsusega valgusteid. Heledad ruumid peegeldavad valgust ja nii tekib oht ruum üle valgustada.

Suurus, kõrgus, mõõtmed
«Toa suurus ja kõrgus määravad ära valgustite mõõtmed,» selgitab sisekujundaja. «Valgusti peaks olema toa mõõtudega proportsioonis.» Madalad laed eeldavad väikese kõrgusega valgusteid. Kõrgemates ruumides kasutatakse rippvalgusteid, et lage visuaalselt madalamale tuua.

Meeleolu lisamiseks tasub ruumis kasutada lisaks laevalgustitele põranda-, laua- ja seinavalgusteid. «Kindlasti tuleks valgustite asukohad kindlaks määrata enne siseviimistluse tegemist,» soovitab Penjam. «Näiteks seinavalgustid, millel ei ole pistikuga toitejuhet, eeldavad, et kaabel on seina sees olemas. Niisketesse ruumidesse valgustit valides tuleb jälgida, et see oleks niiskuskindel.»

Otsese veega kokkupuutuvad valgustid vajavad kõrgemat kaitseastet. Niiskuskindlust näitab valgusti pakendil olev tähis IP.
Valik tuleb teha ka valgusti disaini osas. Valgusti peaks sobima kogu elamises valitseva stiiliga. Kas valida disaini poolest tagasihoidlik, ruumiga ühte sulanduv või silmapaistev valgusti?

Valgusteid müüakse enamasti sarjana. Ostes sarja, võite olla kindel, et nad omavahel sobivad, kuid huvitavama tulemuse saab juhul, kui kasutada erinevatest sarjadest valgusteid.

«Valgustid annavad otsest, peegeldunud, poolpeegeldunud või hajutatud valgust,» juhendab sisekujundaja. «Eluruumides on kõige otstarbekam kasutada poolpeegelduvat ja hajutatud valgusega armatuure.»

Valguse suunamisega saad asjadele tähelepanu osutada või juhtida tähelepanu kõrvale. Mõned viimistlusmaterjalid lausa nõuavad suunatud valgust, et materjali omadused paremini esile tuleksid. Üles suunatud valgustuse korral peegeldab lagi valgust allapoole. «Selline valgustusvariant on küll väga hubane ja huvitav, kuid tuleb arvestada, et kõik lae ebatasasused paistavad ülespoole suunatud valgusvihu puhul välja,» rõhutab Penjam. «Valgustid, mis loovad varje, annavad toale romantilisema ja pehmema mulje,» toonitab ta.

Omapärasust lisavad valgustid
Studiocasa esindaja Natalja Lanskaja sõnul eelistavad eestimaalased stiilseid, trendikaid mudeleid, mis paistavad silma ning on omapärased.


Naise sõnul on selle hooaja trendid nii-öelda futuristlikud mudelid, mis peaksid sobima hästi minimalistlikku interjööri, kuid samuti on taas moes klassikalised valgustid, mis on valmistatud kvaliteetsest materjalist, nagu klaas või pronks. Mõned tehased, mida esindatakse, teevad uuel hooajal ka kullatud või hõbetatud mudeleid.

«Väga trendikad on mudelid, kus kasutatakse LED-tehnoloogiat. Suurepärane hinna-stiili-kvaliteedi näidis on Itaalia tehas Modoluce,» ütleb ta. Selle tehase tänapäevased mudelid on valmistatud plastmaterjalidest, kangast, klaasist ning on võimalik valida tehnoloogiat – LED-valgusti või halogeenlambid koos dimmeriga. Italamp pakub aga näiteks Swarovski kristallide ja teiste moodsate elementidega valgusteid. «Uues kollektsioonis on valgustid nagu linnupuurid, lillevalgustid ja mitmeid teisigi huvitavaid lahendusi,» sõnab Lanskaja.

Valgusti koju või töökohta
Eestlased eelistavad tavaliselt pigem lihtsaid vorme, tagasihoidlikke värve ning on valgusti ostmisel äärmiselt kalkuleerivad, teeb kokkuvõtte Hektor Lighti esindaja Ülle Jõks. «Meie poodides kajastavad väljapanekud klientide soove ning pakuvad innovatiivseid lahendusi, uusimat disaini – järjest enam kasvab huvi LED-valgustite vastu,» sõnab ka tema. «Need sarnanevad välimuselt halogeen- või hõõgpirnidega. Ei tasu karta olukordi, kus valgusallikas ei mahu kupli sisse ning rikub valgusti kuvandi. Kahjuks aga ei peeta LED-valgusteid alati kõige taskukohasemaks.»

Tema sõnul on uudseteks märksõnadeks valgustite valikul ka retro ja vintage. «Need on tulnud riietemaailmast ning jõudnud nüüd sisustusse.» Samuti toob ta välja valge värvi ehk pinnakatte rohkuse. «Valged valgustid mõjuvad sensuaalselt ja uhkelt ning annavad ruumile teatava puhtuse ja ruumikuse,» ütleb Jõks.

Julgemad kliendid eelistavad omapärasemaid valgusteid. Huvi tuntakse ebasümmeetriliste, nn vormist väljas valgustite vastu. «Tagasi on pöördutud ka tekstiilkuplitega valgustite juurde,» loetleb Jõks, mida kõike huvitavat valgustite maailmas toimub.
«Maailmas on in aga kindlasti energiasäästlikkus – LED-tehnoloogia on arenenud jõudsalt ning markeerimisvalgustusest on saanud arvestatav valguskontseptsioon ruumides,» selgitab Jõks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles