Haigla lükkas plaanitud lõikused uude aastasse

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikum.
Tartu Ülikooli Kliinikum. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu Ülikooli kliinikum oli sunnitud uude aastasse lükkama sadakond plaanilist operatsiooni, kuna haigekassaga sõlmitud lepingu maht sai varem täis.

Tartus elav Kairi (täisnimi toimetusele teada – toim) sai kevadel oma viieaastasele pojale adenoidi eemaldamise operatsiooni aja 2. detsembriks. Sel teisipäeval, 26. novembril helistati talle aga Tartu Ülikooli kliinikumi kõrvakliinikust ja teatati, et lapse operatsioon lükatakse uude aastasse.  

«Vastab tõele, et kõrvakliinikus on plaanilisi operatsioone edasi lükatud jaanuarisse 2014,» kinnitas kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael. Tema sõnul vaeti otsust kaua ja põhjalikult. «Põhjuseks on asjaolu, et kõrvakliinikus on haigekassaga sõlmitud raviteenuste osutamise leping ületatud ning seepärast oleme sunnitud plaanilise ravitöö osas tegema selliseid otsuseid,» põhjendas Tael.

Kairi poeg sai uue aja 20. jaanuariks. Naine nentis, et ooteaeg ei ole väga pikk, kuid ta on siiski ülimalt nördinud. «Kuidas saab nii lühikese etteteatamisajaga rohkem kui pool aastat ette plaanitud operatsioone tühistada? Raha ei saa otsa üleöö,» põhjendas ta pettumust. Ka oli ta teinud juba ettevalmistusi – teatanud tööl hoolduslehele jäämisest, teinud lapsega vajalikud vereproovid, viinud lapse vanaema juurde, et ta lasteaias ei haigestuks.

«Kõrvakliinikus peame lükkama edasi umbes 60 operatsiooni, mis on 1–1,5 protsenti plaanilisest tööst. Oleme samadel põhjustel sunnitud edasi lükkama ka kirurgiakliinikus plaanilisi operatsioone. Seal puudutab see umbes 45 patsienti,» lausus Tael. Tuleva aasta algusesse lükatakse ainult nende inimeste lõikused, kelle seisund seda võimaldab.

Tael selgitas, et plaanilist ravitööd tehakse vastavalt haigekassaga sõlmitud lepingu mahule. «Ravitöö planeeritakse aasta algul varasema kogemuse põhjal. Plaan tehakse veidike suurem, sest on patsiente, kes ei saa kokkulepitud ajal operatsioonile tulla, osa loobuvad ravist viimasel hetkel,» rääkis Tael. Lisaks mõjutab lepingut ka vältimatu abi osakaal. Sel aastal ongi vältimatu arstiabi juhtumeid kõrvakliinikus olnud rohkem.

«Kui raviasutus peab vajalikuks plaanilist operatsiooni mingil põhjusel edasi lükata, tuleb jälgida, et operatsioon toimuks siiski lubatud ooteaja jooksul ning et edasilükkamine ei halvendaks patsiendi tervislikku seisundit,» ütles haigekassa avalike suhete juht Kat­rin Romanenkov.

Plaanilise haiglaravi maksimaalne ooteaeg võib olla kaheksa kuud. Kurgu-nina-kõrvahaiguste operatsioonide maksimaalne ooteaeg üle 18-aastaste  puhul on 1,5 aastat.

Planeeritud tööd ei ole me hetkeseisuga lõpetanud ühelgi erialal,» kinnitas Tallinna lastehaigla juhatuse esimees doktor Katrin Luts. Ka Põhja-Eesti regionaalhaigla avalike suhete juht Inga Lill kinnitas, et praegu ei ole olnud vajadust ühtegi plaanilist operatsiooni edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles