Soomes haigestuvad lapsed koolides lokkava hallituse tõttu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallitavad seinad.
Hallitavad seinad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Soome telesaates selgus, et ligikaudu veerand miljoni haridustöötaja ja kooliõpilase tervist ohustavad õppehoonetes levivad hallitusseened.

Soome rahvusringhäälingu Yle telesaade «Silminnäkijä» ehk «Pealtnägija» avaldas uurimistulemused, mille järgi põhjustavad probleemid hoonete ventilatsioonisüsteemidega tõsiseid hingamisteede haigusi ning ähvardavad sulgeda koolides õpperuume. Õpetajate liidu sõnul mõjutab koolides lokkav hallitus ligikaudu 250 000 haridustöötajat ning õpilast.

Soome haridussüsteemi peetakse küll maailma parimaks, kuid nüüd näib, et paljud koolilapsed on sunnitud oma klassiruumidest loobuma või isegi kooli vahetama, et vältida kroonilisi haigusi, mida põhjustavad niiskus ja hallitus.

Soome Haridustöötajate Liidu (OAJ) hinnangul käib iga päev riigis veerand miljonit last ning täiskasvanut koolis, kus on siseõhuga probleeme. Liidu arvates kulub hallitusest ja niiskusest lahti saamisele kuni miljard eurot.

Uuringu käigus koguti andmeid üle 700 vastajalt, kellest rohkem kui pooled olid kooli- või lasteaialapsed või nende vanemad. Paljud vastajad kirjeldasid, kuidas probleemid siseruumide õhuga olid põhjustanud tervisehädasid. Inimesed mainisid näiteks peavalu, astmat, verejooksu ninast, hingamisraskusi ja pidevaid külmetuse sümptomeid.

Mõne inimese arvates on kehvades ventilatsioonisüsteemides süüdi ehitajad. «Meie piirkonnas avati imetore uus kool ja lasteaed 2011. aastal. Kuid põrand ehitati märja betooni peale ja see hakkas kiiresti n-ö lehkama. Mõne aja möödudes hakkasid lapsed haigeks jääma. Lasteaed pandi tänavu maikuus kinni, kool suleti augustis,» teatas üks vastaja. Mõni vastaja nentis, et probleem on nii laiaulatuslik, et laps on pidanud kooli vahetama juba mitu korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles