Maniküür võib rikkuda küüned aastateks

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Telesaate juht Antonia Mariconda on pikka aega regulaarselt endale maniküüri lasknud teha. Ta sai kaunite käte eest mitmeid komplimente ning oli uhke oma küünte üle. Samas maksab naine nüüd oma kunagise hobi eest kallist hinda.

Antonia Mariconda lasi regulaarselt paigaldada endale akrüülküüsi, kirjutab news.com.au. Tegemist on kunstküüntega, mis ehitatakse oma küünte külge. Nüüd on naise küüned sakilised, õhukesed ja kergesti murduvad.

«Lisaks sellele, et nad näevad kohutavad välja, on küüned ka väga tundlikud, rääkis Antonia Mariconda, kes häbeneb nüüd oma käsi ja vabandab pidevalt küünte välimuse pärast.

Tema küüned vajavad taastumiseks vähemalt ühte aastat, kuid need ei pruugi kunagi enam muutuda nii tugevaks, nagu nad enne olid.

Moodne maniküür tekitab naistele mitmeid tervisekahjustusi – infektsioone ja isegi nahavähki.

Samas ei reguleeri küünetööstust ükski seadus. Näiteks Suurbritannias ei nõuta küünetehnikult mingit kvalifikatsiooni. Pea igaüks võib võtta viili ja raha eest teenust osutama hakata.

Kui Mariconda esimesed kunstküüned sai, oli ta väga õnnelik ja rahul. Teine lugu oli siis, kui ta pidi salongi hooldusesse minema. Akrüüli eemaldamiseks tuli see küüntelt maha lihvida. Viilimise ajal hakkasid küüned veritsema.

Dermatoloog Nick Lowe hoiatab selliste hoolduste eest. «Jõuline viilimine võib viia pöördumatute kahjustusteni. Kui küüs või küünepadi saab kahjustada, siis paraneb see väga aeglaselt.»

Lisaks võib üles korjata nakkuseid, kui maniküüri vahendeid korralikult ei puhastata.

Ka geelküüned võivad tervist kahjustada. USA hiljutine teadusuuring näitab, et massidesse jõudnud maniküüri- ja pediküüriteenused võivad geelküünte paigaldamisel suurendada nahavähi riski.

Kauakestva maniküüri tagavad geelile lisatud polümeerid, mis ultraviolettkiirgusega kokkupuutel geeli kivistavad. Ka solaariumides kasutatakse sama UV kiirgust, mida seostatakse nahavähiga, sealhulgas melanoomiga.

Uurijate sõnul ei ole siiski lampidelt saadud kiirguse tugevus väga suur, veelgi ohtlikumad on maniküüris ja pediküüris kasutatavad kemikaalid. Nii geeli kui ka lakkide eemaldamisvahendites sisalduvad kemikaalid võivad põhjustada dermatiiti, allergiaid ja nahakuivust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles