Õrrekanamunade müük Maximas on mitmekordistunud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanamunad.
Kanamunad. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lihavõttepühade nädalal Maximates esmakordselt müügile tulnud õrrekanamunade müük on kuuga kasvanud mitmekordseks ning tänaseks moodustavad need juba kuuendiku poeketi kogu munamüügist.


«Kuigi õrrekanade kümnemunalise paki eest tuleb puurikanade munadest krooni võrra rohkem maksta, kasvab nende müük hoogsalt,» ütles Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid. «Näib, et ka ilma suurema reklaamita on tarbijad loomasõbralike toodete ostmise valikuvõimalustest teadlikud ning valmis toetama mahetootjaid,» lisas ta. Õrrekanade munad maksavad Maximas 16,90 krooni, munad on pärit Lätist.

«Tänu stressivabamale elule on nende munad maitsvamad ja munarebu selgelt kollasem. Tavaliste munadega korraga pannile lüües on vahe selgelt näha,» rääkis Erilaid.

Eesti Loomakaitse Seltsi kodulehel on kirjas, et intensiivsetes tootmisfarmides hoitakse munakanu puurides, tavaliselt n-ö patareipuurides, kus puurid asuvad üksteise kohal mitme korrusena ning ühes puuris on mitu kana. Euroopa Liidu liikmesriikides on kana kohta seadusega ette nähtud minimaalne pind 550 cm2, mis on vähem kui A4 suurune paberileht (620 cm2). Teadlased on tõestanud, et kana hõivab tiibade sirutamisel 893 cm2 ja ümberpööramisel 1271 cm2 pinda. Kana vajab 13 550 cm2, et tiibade lehvitamisel end vabalt tunda. Kui Euroopas on tavaliselt traatpuuride suuruseks 50 x 50 cm ja ühes puuris peetakse 4-5 kana, siis USA-s on lubatud põrandapinnaks kana kohta vaid 350 cm2.

Õrrel peetavaid kanu ei hoita puuris, neil on vaba liikumisvõimalus ettenähtud ruumis või ehitises ehk lindlas. Kanadel on juurdepääs pesale (vähemalt üks pesa iga seitsme kana kohta) ning nad saavad olla õrtel. Iga kana jaoks peab olema õrrel ruumi vähemalt 15 cm. Põrand peab olema kaetud allapanuga ning kana kohta peab olema vähemalt 250 cm2 allapanuga pinda. Ühe ruutmeetri pinna kohta võib pidada kuni üheksat munakana. Kanad saavad liikuda ka eri tasapindade vahel (neid võib olla kuni neli).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles