Lugeja küsib: kas lahjad jogurtid kaovad lettidelt?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto. Marjajogurt.
Illustratiivne foto. Marjajogurt. Foto: Panther Media/Scanpix

«Mulle on jäänud mulje, et koorejogurtid ja kreemid on vallutamas poelette ja light-jogurteid on viimasel ajal pea võimatu leida. Kas tarbijaharjumused on muutunud selles suunas, et eelistatakse kooresemaid ja pigem rasvasemaid jogurteid? Kas light-jogurtitele on veel turgu?» küsib Tarbija24 lugeja.

Vastab Maag Piimatööstuse AS turundusjuht Ruta Kallaspoolik.

Mul on 2012. aasta Nielseni andmed ja need ütlevad, et üle 5-protsendise rasvasusega jogurtite osakaal oli ca 5 protsenti, ja alla 1-protsendise rasvasusega jogurtite osakaal ca 7protsenti. Ülejäänud jogurtite rasvaprotsent jäi nende kahe vahele. Seega on koorejogurtite segmendis arenguruumi veel küll ning ei vasta tõele ka väide, et normaalse rasvasusega ca 2-protsendiseid jogurteid müügil polegi.

See, et rasvasisaldus piimas on kasulik, on väga vana teooria: teadlased ja arstid on seda rääkinud juba väga kaua. Lihtsalt, inimesed tahavad aeg-ajalt uskuda midagi muud.

Piimarasv on inimesele tänu oma madalale sulamistemperatuurile ja rasvhappelisele koostisele hästi omastatav energiaallikas. Enamik inimesi teab, et piimast saab Ca ja fosforit ning D ja A vitamiini, aga kipub unustama, et nimetatud mikroelementide ja vitamiinide imendumiseks on vaja rasva.

Lehmapiima rasvast 30 protsenti moodustab kehale vajalik olehape, mille sisalduse poolest on tuntud ka oliivõli. Piimarasvas leiduvatest linool- ja alfa-linoleenhappest lähtub luu uuenemiseks vajalike regulaatormolekulide (prostaglandiinide) süntees. 

Milleks on rasvad vajalikud?

  • Toidurasvad on inimorganismile kontsentreeritud energiaallikaks. Üks gramm rasva annab ligikaudu 9 kcal energiat.
  • Toidurasvad on rakus olulisteks ehitusaineteks. Organite ümber moodustuv rasvakiht kaitseb neid põrutuste eest.
  • Toidurasvad varustavad organismi rasvlahustuvate vitamiinidega ning on vajalikud nende imendumiseks ja transpordiks kehas.
  • Toidurasvadel on puhastav toime. Nad on olulised sapi väljutamiseks soolde, vastasel korral peetub sapp sapipõies ja võivad moodustuda sapikivid.
  • Rasv on toidu aroomiainete kandja ja täiskõhutunde tekitaja.
  • Rasvata on toit tuimem ja maitsetum.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles