Säästunipp: kas aknakile aitab sooja hoida?

Liis Velsker
, Tarbija 24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aknakile.
Aknakile. Foto: Lugeja foto

Tarbija24 lugeja saatis toimetusse foto ehituspoes müüdavast aknakilest, mis väidetavalt suudab käreda pakase korral toas sooja hoida, ning küsis, kas vahendist võiks päriselt ka abi olla.

Toote hind oli Bauhofi kaupluses 8 eurot. «Ma tõesti ei kujuta ette, kas sellisest vahendist on kasu ka. Kallis ta ju pole. Tavaliselt ma olen aknal lihtsalt vuugivahed teibiga kinni pannud,» teatas meeslugeja.

Tallinna tehnikaülikooli ehituskonstruktsioonide õppetooli professor Jarek Kurnitski selgitas, et toodud kile vähendab soojuskiirgust akna pinnalt ja seega  parandab akna soojapidavust. «Reaalset erinevust võib siiski olla raske märgata, kuna efekt ei ole väga suur,» tõdes ta.

Kurnitski nentis, et vanade akende puhul võib seesugune kile päästa isegi nende väljavahetamisest. «Vanade akende korrastamisel koos tihendite paigalduse ja ventilatsiooni väljaehitamisega on tegemist siiski arvestatava lahendusega, mis võib võimaldada vältida akende väljavahetamist – see võib olla argument miljööväärtuslike jms hoonete puhul. Mingil juhul ei ole tegemist n-ö võltstootega – vastupidi, see on tehniliselt nutikas toode, mille tööpõhimõttest on tavainimesel raske aru saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles