Piletimüüjat ootama jäädes võib rongis trahvi saada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrirongides müüb pileteid klienditeenindaja, kuid mõistlikum on ta ise üles otsida, kui lihtsalt ootama jääda.
Elektrirongides müüb pileteid klienditeenindaja, kuid mõistlikum on ta ise üles otsida, kui lihtsalt ootama jääda. Foto: Toomas Huik

Kuigi elektrirongis müüb sõidupileteid klienditeenindaja, ei tasu tema tulekut ootama jääda – pileti soetamise eest vastutab reisija ning laiskuse või teadmatuse eest võib ka trahvi saada.


Elektriraudtee avalike suhete juht Norbert Kaareste selgitas, et klienditeenindaja käib kogu aeg rongi ühest otsast teise ja müüb pileteid inimestele, kes ostusoovist märku annavad.

«Kõik inimesed, kel pole kuukaarti või eelnevalt soetatud piletit, peavad klienditeenindaja poole pöörduma,» selgitas Kaareste. «Reisijaveo eeskiri ütleb, et rongi sisenenu on kohustatud pileti ostmiseks ise teenindaja poole pöörduma.»

Enamasti on klienditeenindajal tema sõnul piisavalt aega, et reisijatelt ka nende piletiostusoovi kohta küsida. Kui aga rongiga tuleb läbida lühem vahemaa ning  teenindaja otse mööda ei kõnni, oleks Kaareste sõnul mõistlik ise tema juurde minna, sest rongi võib astuda ka Harju maavalitsuse piletikontroll.

Harju maavalitsuse ühistransporditalituse juhataja Henn Vaheri sõnul tegeleb piletite kontrollimisega praegu seitse inimest. «Keskeltläbi kontrollime igat rongi kuu jooksul neli-viis korda. Erinevates peatustes, erinevates kohtades,» märkis Vaher.

Trahvid jäävad tema kinnitusel sõltuvalt rikkumise raskusastmest ja sellest, mitmendat korda inimene piletita vahele on jäänud, 60 ja 600 krooni vahele. Kuu jooksul kirjutatakse Vaheri sõnul välja keskmiselt 120–170 trahvi.

Ühistransporditalituse juhataja kinnitusel on ka selliseid paadunud rikkujaid, kellele on 20 korda trahvi tehtud. «Iga kord saab 600 krooni ega maksa eales seda ära,» tõdes Vaher.

Mõned teesklevad, et ei pannud pileteid müünud teenindajat tähele. «Aga see on iga inimese püha kohustus tähele panna. Kui ta ei ole piletit ostnud, siis meie trahvime, pole midagi teha. Teinekord on siis targem,» lisas Vaher.

Viiendik trahvidest makstakse tema sõnul kohe ära, teist sama palju natuke hiljem. Enamiku trahvidega tegeleb aga hoopis kohtutäitur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles