Ajaleht: Soomes napib kohalikke jõulukuuski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomlaste jõulutraditsioon on ohus, kuna kohalikke kuuski napib, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Nõudlus kodumaiste jõulukuuskede järele on suurem, kui metsaomanikud neid müüvad. See valdkond elab läbi omamoodi põlvkondade vahetust. Mitmed kuusekasvatajad on jäänud pensionile, uusi pole aga piisavalt palju sellele tegevusalale tulnud.

Nõudlus jõulukuuskede järele suureneb, kuna üha rohkem soomlasi elab linnades ja nad hangivad omale koju spetsiaalselt jõulupuuks kasvatatud puu.

«Minuni on jõudnud jutud, et osta soovitakse palju rohkem, kui kuusekasvatajad neid tarnida suudavad. Hulgimüüjad, vahendajad ja isegi kasvatajad pärivad üksteiselt kuuskede järele,» rääkis Joulupuuseura ry sekretär Päivi Rajakari.

Tema sõnul on Soomes umbes 600 jõulupuude kasvatajat. Neist ligi 300 on Joulupuuseura ry liikmed. Sel aastal liitus seltsiga 30 uut puukasvatajat. «See on palju, kuid neid võiks veelgi enam olla,» lisas ta.

Joulupuuseura andmetel muretseb 55 protsenti Soome kodudest omale jõulupuu.

Jõulutuled riputatakse aga 1,5 miljonile kuusele. See number sisaldab ka avalikes kohtades olevaid jõulupuid.

Enam kui miljon jõulukuuske tuleb müügile Soome jõulupuukasvatajatelt. Ligi 300 000 hangitakse oma või sugulaste metsast, 150 000 tuuakse sisse kas Eestist või Taanist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles