Uuring Iisraelis: alkohol võib pikendada eluiga

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on sageli levinud pidustustel alkoholi pakkumine.
Praegu on sageli levinud pidustustel alkoholi pakkumine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Iisraeli teadlaste uuringus tehtud avastuse põhjal võib esialgu väita, et kofeiini tarbimine võib-olla lühendab inimese eluiga, alkohol aga üllatuslikult pikendab.

Rõhu asetus on väga tugevalt sõnal võib-olla, sest Martin Kupiec Tel Avivi ülikoolist ja ta kolleegid tegid katseid pärmiseentega, mitte siiski inimestega ja uurisid nende seente DNAd, kirjutab ERRi teadusportaal. Pärmiseente DNA on aga väga laias laastus inimese DNA moodi ja üsna ühesugust rolli mängivad nii pärmil kui ka inimesel näiteks DNA molekulide otsmised jupid ehk telomeerid.

Kupiec ja kolleegid uurisid, kuidas mõjutavad pärmirakkude telomeeride pikkust erilaadi keskkonnategurid, alates temperatuuri ja happelisuse muutustest kuni mitmesuguste keemiliste ühenditeni. Suuremal osal proovitud teguritest ei tundunud mingit mõju olevat, ometigi oli mõju kofeiinil, mis lühendas pärmirakkude telomeere, ning alkoholil, mis vastupidiselt telomeere pikendas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles