Ohtlikke rinnaimplantaate tootnud firma juht mõisteti vangi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poly Implant Prothese (PIP) implantaat.
Poly Implant Prothese (PIP) implantaat. Foto: AFP/SCANPIX

PIP-rinnaimplantaate müünud ettevõtte juht Jean-Claude Mas mõisteti neljaks aastaks vangi.

Lisaks nõudis kohus Prantsusmaal tegutsenud ettevõttelt 75 000 eurot trahvi, kirjutab BBC. Ebakvaliteetseid rinnaimplantaate müünud firma tekitas ülemaailmse paanika, mis puudutas rohkem kui 300 000 naist 65 riigist.

Ettevõte kasutas ebakvaliteetset silikooni, mis pani implantaadid murenema.

Hagejateks oli rohkem kui 5000 naist, mistõttu oli tegemist ühe suurema kohtuvaidlusega Prantsusmaa ajaloos.

Paanika tekkis 2011. aastal, kui Prantsusmaa soovitas PIP implantaadid eemaldada, sest oli registreeritud ebanormaalselt palju juhtumeid, kus implantaadid lekkisid.

Terviseameti poolt lõpetatud järelevalve menetluse käigus kogutud andmete põhjal selgus, et Eestis on paigaldatud 732 PIP ja M-implant rinnaimplantaati kokku 365 patsiendile.

Rinnaimplantaate on paigaldanud Eestis 13 ettevõttes.

Terviseamet asus kaardistama rinnaimplantaatide paigaldamisega seotud olukorda Eestis pärast Prantsusmaa töö-ja terviseministeeriumi poolt saadud hinnangut 2011. aasta detsembris. Prantslastelt tulnud info kohaselt on PIP implantaatide kandjatel dokumenteeritud riske nagu implantaadi purunemine ja proteesisisese geeli ärritava toimega, mis võib viia põletikuliste reaktsioonideni, muutes implantaadi eemaldamise keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles