Matsidel tuleb kohvitassi eest rohkem maksta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvitass.
Kohvitass. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal otsustas üks kohvikupidaja, et mida viisakam on klient, seda odavam on kohv.

Prantslased on tuntud selle poolest, et armastavad igapäevaseid viisakusi. Kui suur osa läänemaailmast saab igapäevaselt hakkama noogutuste ja mühatustega, siis prantslased tahavad, et kõnesse oleks pikitud viiskakusvormelid. Saia ostes tuleb öelda kindlasti tänan ning eskalaatorilt lahkudes tuleb öelda head aega ka võhivõõrale.

Aga mida teha siis, kui viisaka käitumine kipub meelest minema? Lõuna-Prantsusmaal asuva kohvikupidaja leidis, et matslikel klientidel tuleb rohkem oma kukrut kergendada või vähemalt neid sellega ähvardada.

Nices asuva Petite Syrahi kohvikus hakkas kehtima uus hinnakiri, mille kohaselt tass kohvi maksab 7 eurot, aga kui lisada kohvi ostes võlusõna palun, siis alaneb selle hind 4.25ni.

Kui aga soovitakse veelgi vähem maksta ja baristaga häid suhteid hoida, siis tasub kohvi tellides öelda «Tere, palun mulle üks kohv» ning siis maksab tass vaid 1.40.

«See sai alguse naljast, sest lõuna ajal tulevad inimesed olid stressis ja käitusid mõnikord tellides ebaviisakalt,» selgitas Fabrice Pepino. Ta lisas, et see on kohviku viis anda inimestele märku, et nad maha rahuneksid.

«Ma tean, et inimeste arvates on Prantsusmaa teenindus ebaviisakas, aga on ka tõsi, et mõned kliendid ise on ebaviisakad, kui neil on kiire,» rääkis Pepino.

Kohviku juhataja tunnistas, et ei ole tegelikult kunagi pidanud seda hinnakirja järgima, kuid on märganud, kuidas klientide käitumine muutub.

«Enamus meie kliente on kohalikud ja nemad võtsid seda kui nalja ning hakkasid viisakusega üle pakkuma,» rääkis Pepino. Näiteks hakati tema poole pöörduma tiitliga Teie Kõrgeausus. «Aga inimesed on nüüd rahulikumad ning naeratavad rohkem ja see on kõige olulisem,» lisas ta.

Pilte hinnakirjast näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles