Praegustest pakendikonteineritest jääb väheks

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendikonteinerid. Illustratiivne foto.
Pakendikonteinerid. Illustratiivne foto. Foto: Margus Ansu

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks pakendiseaduse muudatuse, millega suurendatakse kontrolli pakenditega tegelevate organisatsioonide üle ja paigaldatakse rohkem pakendikonteinereid.

«Eelnõu muudatuse järel lisandub mitusada pakendikonteinerit, mis teisisõnu tähendab, et pakendite tagastamine muutub inimeste jaoks mugavamaks,» kinnitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Kui seni võisid taaskasutusorganisatsioonid mitme peale paigaldada ühe pakendite kogumismahuti, siis edaspidi tuleb igal organisatsioonil välja panna oma kogumistünn. Tänase seisuga on Eestis üle 5000 kogumistünni, seaduse jõustumisel peaks neid lisanduma 500-750 tükki.

Lisaks soovitakse muuta pakendi taaskasutusorganisatsioonide tegevus läbipaistvamaks ning paremini reguleerituks ja kontrollituks.

Pettusevõimaluste välistamiseks täpsustatakse pakendijäätmete taaskasutamise tõendil  kajastatavaid andmeid. Taaskasutamise tõend peab andama ülevaate, mis kogutud pakendijäätmetega on toimunud ja kuidas neid on käideldud. Valeandmete või puudulike andmete esitamise eest saavad keskkonnainspektsioon ning maksu- ja tolliamet ettevõtteid tulevikus karistada.

Lisaks on eelnõus paika pandud pakendiauditiga seonduv. Praegu on see mõiste seaduses küll olemas, aga see on liiga üldine ning seetõttu viib iga ettevõte auditi läbi oma äranägemise järgi.

Eelmisel aastal jõudis Eestis turule 123 138 tonni pakendeid, neist tekkinud jäätmetest koguti ja taaskasutati 68 protsenti. Kohustuslik on taaskasutada vähemalt 60 protsenti pakendijäätmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles