Roheliselt mõtleja teeb kummikust lillepoti

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Vanale asjale leiab tihti uue rakenduse – nii võib kummikust teha lillepoti, tõdeb teatrikunstnik Iir Hermeliin keskkonnateadlikkuse teemal diskuteerides.


«Sageli kiputakse asjadele leidma vaid üks kasutus - kui sul on moosipurk, siis ta on moosipurk, aga kui panna sellele sang taha, saab tegelikult sellest väga mõnusa teekannu hoopis,» toob ta näite sellest, kui lihtsalt saame me kõik nii-öelda rohelisemalt käituda.

Alates aprillikuust on projekti Rohelised Uuendused raames internetis kõigile kättesaadavad lühiintervjuud, kus keskkonnateadlikkuse ja rohelise mõtlemise üle arutlevad peale Iir Hermeliini ka kaugushüppe Eesti meister Ksenia Balta, uuskasutust propageeriv Anni Arro, folkmuusik Astrid Böning, laulja Margus Vaher, sotsiaalne ettevõtja Margus Potisepp, noorleidurid Kristo Markus Soika ja Theodor Künnapuu ja teisedki.

Igapäevaelu keskkonnasäästlikumaks

«Olen intervjuusid läbi viies saanud nii mõnegi hea mõtte, kuidas oma igapäevaelu keskkonnasäästlikumaks korraldada,» ütleb üks projekti läbiviijatest Triin Ploompuu.

Näiteks lühiintervjuus osalenud noor õpetaja Merlin üllatas oma õpilasi sellega, kui näitas, et kunstitunni jaoks ei ole neil vaja osta eraldi veetopsi. Selle saab tühjast pudelist väga edukalt ise teha.

Projekti Rohelised Uuendused eesmärgiks on noorte keskkonnateadlikkuse tõstmine, propageerimine ja diskussiooni tekitamine ühiskonnas. «Projekti eesmärgiks pole anda konkreetseid vastuseid, vaid tekitada diskussiooni. Kui me suudame noorte ja ka laiema avalikkuse mõtted rohelisemale ja jätkusuutlikumale käitumisele suunata, saame projekti kordaläinuks lugeda,» tõdevad noortealgatuse eestvedajad.

Tudengid, lööge kaasa!

Lisaks lühiintervjuudele on võimalus kõigil noortel ka ise kaasa lüüa. Võimalus on oma mõtted ja ideed seonduvalt rohelise mõtlemisega video vormi panna ja auhindugi võita. Roheliste Uuenduste keskkonnateemalisele videokonkursil oodatakse noorte endi loodud lühifilme. Töid on võimalik esitada 1. oktoobrini.

Roheliste Uuenduste töötoad

Lisaks viib projektimeeskond koolides läbi ka keskkonnateemalisi töötubasid. Esimene neist toimus Tallinna ülikoolis ning järgmised juba erinevates Eesti linnades. «On hea meel näha, et noortel on soov ja huvi keskkonnateemadel arutleda,» ütleb Triin Ploompuu.

«Projekti tulemusena näeme seda, et noored on teadlikumad keskkonnaga seonduvast ning on kursis erinevate keskkonnateemadega. Neil on huvi neid probleeme tulevikus, kui mitte parandada, siis vähemalt oma tegevustega mitte hullemaks muuta,» märgib Piret Potisepp, üks Roheliste Uuenduste läbiviijaist.

Triin lisab omalt poolt: «Soov on noorte seas aktiivse arutelu tekitada ning näidata, et keskkonnateadlik käitumine ei pea üleüldse midagi äärmuslikku olema.» Projekti eestvedajad on siinkohal veendunud, et just kevad, mil murumätas taas roheliseks läheb, on õige aeg ka keskkonnale ja selle hoiule mõelda.

Lühiintervjuud ja videokonkursi info leiab siit.

Projekti Rohelised Uuendused viiakse ellu Euroopa Ühenduse programmi Euroopa Noored toetuse abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles