Mitmekülgne Florida pakub päikest, kultuuri ja teadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ootamatult inimtühi paradiisirand Tiger Tail Beach Mehhiko lahe ääres.
Ootamatult inimtühi paradiisirand Tiger Tail Beach Mehhiko lahe ääres. Foto: Kuldar Kullasepp

Öeldakse, et sa kas armastad Ameerikat või ei meeldi see kohe üldse. Muidugi on võimalus ka suhteliselt ükskõikseks jääda, ent sedavõrd suur riik, millel on nii palju pakkuda, külmaks jätta ei saa.

Jahedaks võib muuta hoopis sügistalvine Eesti, mille eest paljud Egiptuse ja Türgi päikese alla põgenevad. Kuid päike kõrvetab sama kuumalt ka Floridas, mis Eestist pärit puhkajate seas sihtkohana järjest enam populaarsust kogub. Sinna minnakse nii reisibüroode kaudu kui ka omal käel, sest lennuühendused Tallinnast on väga mugavad ja inglise keelt oskaval inimesel pole probleemi leida sobiv majutus, rentida auto ja omal käel avastusretkele asuda. Ehk tunnevadki USAs end kõige paremini need, kes keelt osates meile suhteliselt sarnases kultuuriruumis puhates soovivad end pigem kohalikena tunda ja mitte liikuda turistina mööda kindlaid trajektoore. Kui Egiptuses käiakse ära nädalaga, siis kaugele Ühendriikidesse lennates tuleks varuda seal elamiseks vähemalt kaks, veel parem kolm nädalat.

Florida ehk Sunshine State (päikesepaiste osariik) on Eestist ligi neli korda suurema territooriumiga osariik, kus elab üle 19 miljoni inimese. Võrreldes 1980. aastaga on elanike hulk enam kui kahekordistunud ja jätkab kasvamist meeletu tempoga – iga päev kolib Floridasse elama tuhat inimest. Lisaks sellele on päikesepaiste osariik populaarne puhkusepaik nii sise- kui välisturistidele. 2011. aastal külastas Floridat kokku ligi 90 miljonit inimest. Peamiseks tõmbenumbriks on suurepärane kliima – suvel on keskmine temperatuur 28 kraadi ringis ja talvel vaid veidi alla 21. Hooajaks võiks pidada sisuliselt kogu aastat, kuid kohalike hinnangul läheb suve keskel juba liiga kuumaks ning päevased temperatuurid ületavad 35 kraadi, sügisel suureneb aga tormide ja vihmasadude hulk. Kui kuumus liialt rusuvaks muutub, võib kasta end ookeani, kus aasta kõige külmemal kuul jaanuaris kostitatakse sind 22-kraadise veetemperatuuriga. Juulist oktoobrini on see 28 kandis …

Floridasse minek tähendab tavaliselt marsruuti Tallinn – Helsingi – New York – Miami. Astud Tallinnas lõuna paiku lennukile ja oled 20 tunni pärast kohal. On ka teisi variante, näiteks läbi Amsterdami ja Atlanta, ent põhjanaabrite abil on kõige mugavam – ümberistumise ajad on väga mõistlikud ning ei pea lennujaamades lihtsalt tundide kaupa lendu ootama.

Miami

Florida kõige populaarsem piirkond on legendaarne Miami, mis hakkas kuulsust koguma pärast 1980ndatel eetris olnud kultuslikku telesarja Miami Vice. Seal nähtud pastelsed, ent samas säravad värvid on jäänud Miami üheks tõmbenumbriks siiani, mille ilmekaks näiteks on art déco stiilis Collins Avenue kohe South Beachi kõrval. See Prantsusmaalt pärit arhitektuuristiil on saanud Miami üheks visiitkaardiks, 1920.–1940. aastatel ehitatud hooned on luksuslikud, hotellide omanikeks on enamasti Hollywoodi A-kategooria tähed.

Kuulsustest veel – neid elab ja suvitab Miamis palju, kuid seejuures ei ole Miami sugugi mitte nii bling-bling, nagu ekslikult arvatakse. Randa päevitama ja ookeani suplema võib julgelt minna ka ilma suurte kõrvarõngaste ja Swarowsky kivikestega ehitud plätudeta. Miami, kus tooni annavad ingliskeelse elanikkonna kõrval üha rohkem hispaaniakeelne seltskond ja kuulda võib ka vene keelt, on tegelikkuses väga sõbralik ja kõigiga arvestav linn. Peab palju vaeva nägema, et end seal ebamugavalt tunda.

Lisaks rannale on Miamis palju muud avastamist – huvilistel tasub põigata loomaaeda ning ajalugu ja kunsti ühendavasse holokausti memoriaali. Linna esimest korda külastavatele turistidele võib soovitada kruiisisadamast väljuvat ringsõitu Biscayne Bay and Millioners Row. Nii saab hea ülevaate, kas George Clooney, Ben Afflek, Jennifer Lopez on kodus ja kui äge pidu neil käsil on. Tuuril näeb ka kuulsuste koduks olevat üle 130 elanikuga Fisher Islandit, kus on USA kõrgeim sissetulek inimese kohta. Olgu öeldud, et ka seda tuuri juhib heatujuline ja tabavate naljadega varustatud giid ning sama kruiisisadam on alguspunkt ka Kariibi mere kruiisidele.

Restorane leidub Miamis miljoneid, meie südame võitis ka Lonely Planeti soovitatud Haiti restoran Tap Tap, mis pakub võrratut toidunaudingut, värvikirevat interjööri, ülevaadet Haiti eluolust ning siirast ja vahetut teenindust. Lihtsama ehtsa ameerikaliku kõhutäie saab näiteks rongivagunisse ehitatud 11th Street Dineris. Ära tasub käia ka Jerry’s Famouse Deli’s.

Florida on ka poodlejate paradiis. Kui Miami Lincoln Roadil asuvad maailma tuntuimate, armastatuimate ja kallimate brändide esinduskauplused (muu hulgas Eesti juurtega Brasiilia moedisaineri esinduspood Osklen), siis outlet-hindadega meeletut kaubavalikut pakuvad näiteks Sawgrass Mills ja Dolphin Mall. Outlet-keskusi on Ühendriikides väga palju ja neid leiab ka Mehhiko lahe äärest. Ostuhuvilistele teadmiseks, et Eestist tasub välja lennata pooltühjade kohvritega, sest riided on outlet-keskustes mitu korda odavamad kui Eestis.

Mehhiko laht

Atlandi ookeani serval asuv Miami on populaarne eelkõige noorte seas, eriti käest ära läheb see kevadisel koolivaheajal, mil igast USA otsast noored kohale lendavad ja lõputult pidutsevad. Veidi rahulikum on suunduda Mehhiko lahe äärde, kus Marco Island, Naples, Fort Myers ja Bonita Springs enam privaatsust pakuvad.

See kant on väga populaarne ka pensionäride hulgas, kuid nooremal reisisellil ei maksa sellest endale probleemi teha – sadade kilomeetrite kaupa liivarandu ja toredaid USA mõistes väikesi linnakesi pakuvad kuhjaga avastamisrõõmu. Paslik ongi esmalt paar päeva Miamis veeta ja siis sõita läbi Evergladesi rahvuspargi poolsaare teise serva. Naples on ilus 21 000 elanikuga väikelinn, mille tähelepanuväärseks magnetiks nii kohalikele kui ka turistidele on Mehhiko lahte ulatuv puidust kai. Igal õhtul käivad seal sajad inimesed vaatamas päikeseloojangut, millele aplodeeritakse. Kirsina koogil mõjuvad samal ajal kai ääres rõõmsalt ujuvad delfiinid, kes oma hüpetega loojuva päikese suunas panevad imetlejad vaimustusest kiljuma.

Turistide jaoks keerleb Florida puhul suur osa elust ranna ümber ja neid on pakkuda palju. Kui Miami Beach on üks rahvarohkemaid, ent jääb rahva tiheduse mõttes siiski alla kõrghooaja Pärnu rannale, siis Mehhiko lahe äärest võid end maalilisest rannast täiesti üksi avastada. Üks selline on näiteks tiigrisaba-kujuline Tiger Tail Beach Marco Islandil. Või kui soovid vahetada liiva varvaste vahel merikarpide vastu, siis pole paremat kohta kui 100 km kaugusel asuv Sanibel. Teele jääb aga hulga toredaid rannakesi ja laheäärseid väikesi saari, mida ühendavad maalilised sillad (küll tasulised, aga väärt mõnedollarilist teemaksu).

Everglades

Floridas on palju erinevaid vaatamisväärsusi, üks kuulsamaid neist on Evergladesi rahvuspark. Enam kui pooleteist miljoni hektari suurune rahvuspark on Ühendriikides suuruselt kolmas, sellest suuremad on vaid hiiglaslik Death Valley ja Yellowstone. Kui Yellowstone võlub maalilise loodusega ja Death Valley sõna otseses mõttes tapab kuumusega, siis Everglades mõjub vägagi vaoshoitult. Sel ei ole pakkuda maalilisi vaateid ning  see võib esmapilgul mõjuda isegi igavana.

Everglades on suur mitmekülgne märgala, mille nautimiseks tuleb varuda päev või kaks, külastades pargi erinevaid piirkondi, kuhu muide tuleb sõita autoga, läbides teinekord sada kilomeetrit. Paadituuril saab seigelda mangroovide vahel ja tegeleda linnuvaatlusega, samuti võivad silma jääda graatsilised delfiinid või hiiglaslikud lamantiinid – kuni kolme meetri pikkuseks kasvavad ja ligi 400 kilo kaaluvad veeimetajad liiguvad vaid 5 km tunnis ja veedavad suure osa oma elust madalas vees lihtsalt elu nautides.

Kohustuslikuks peetakse ka Shark Valley’s toimuvaid kahetunniseid ringsõite, kus väga karismaatilised giidid Evergladesi olulisusest räägivad. Just seal õpibki rahvuspargi kohta kõige enam. Tuur kulgeb sõna otseses mõttes kõrvuti kuumuse eest varju otsivate alligaatoritega, kellest nii mõnegagi saab sinasõbraks umbes meetri kauguselt. Seejuures ei maksa vabalt liikuvat alligaatorit kohates paanikasse sattuda. Evergladesi ajaloos on teada vaid kaks juhtumit, kus alligaator intsidenti sattunud on. Mõlemal juhul oli aga ülereageerivaks pooleks inimene.

Key West

Floridat külastades on kohustuslik ära käia ka poolsaare lõunatipus ja saarestiku erinevatel saartel, kus asub vabameelne ja boheemlaslik Key West. See väikelinn on ilmekas tõestus, et USAs käies saab näha kõike. Glamuursest Miamist on Key Westi üle kolme tunni autosõitu, millest kaks kolmandikku kulgeb justkui ookeanis. Teel saab ületada 42 silda, sealhulgas legendaarset üle 10 kilomeetri pikkust Seven Mile Bridge’i, kus on teiste seas kihutanud end filmiajalukku James Bond 1989. aasta filmis «Licence to Kill».

Key West on üks kummaline linn, kus aeg justkui seisaks, kellelgi pole kuhugi kiire ja selleks polegi vajadust. Esmapilgul tundub linn oma väikeste lagunenud puitmajadega räämas, kuid juba mõne tunni möödudes mõistad, et see on elustiil. Näiteks Key Westi ühe populaarsema õlleka Green Parroti akendel puuduvad klaasid. Täiesti tavaline nähtus on mööda tänavaid ja restoranides vabalt ringi jooksvad kuked-kanad, boheemlastest, hipidest, transseksuaalidest ja igasugu elukunstnikest rääkimata.

Et Key Westi omamoodi elu veel ilmestada, siis seik lähiajaloost – 1982. aastal kuulutas Key West end korraks iseseisvaks ja nimetas ennast Conch Republicuks ehk merikarbi vabariigiks. See oli protestisamm Ühendriikide kehtestatud karmide turvareeglite vastu, mille abil püüti peatada Kuubalt Ühendriikidesse seilavaid immigrante. Merikarbi vabariigi sümboolika on endiselt au sees ja seda kohtab pea igal sammul.

Key Westi keskseks kohaks on mere ääres vanalinna serval asuv Mallory Square, kuhu õhtuti kogunevad turistide meelt lahutama kohalikud elukunstnikud, kes äraõpitud trikkidega endale elatist teenivad. Muide, kaabu sisse alla 10 dollari pole kuigi viisakas panna ning kui seda teha, ei jäeta seda valju häälega ära märkimata. Key Westi on maailma kirjanduslukku jäädvustanud Ernest Hemingway, kes elas saarel aastatel 1931–1939. Poliitikahuvilistele on kohustuslik sihtpunkt Little White House, kust president Harry Truman juhtis riiki kokku 175 päeva. Samuti on seal korraldatud erinevaid ametlikke ja vähem ametlikke tippkohtumisi. Kui mujal Floridas kipub nii olema, et Eesti seostub «külma kohaga», siis väikses valges majas pälvivad eestlased sooja ja asjaliku vastuvõtu.

Turismimagnetiks on ka betoonist valatud Southernmost Point, mille juures kohustuslikud fotod tehakse. Tõsiasi on aga see, et tegu on turismimagnetiga ja USA lõunapoolseim tipp asub veel rohkem lõuna pool. Siiski on selge, et Key West on ekvaatorile lähedal ning Kuubast lahutab saart 150 kilomeetrit.

Kuna Key West asub kaugel ookeanis, siis pole mõtet sinna üheks päevaks minna. Kui hirm boheemlasliku majutuse ees võimust võtab, siis muretsemiseks pole põhjust – viisakaid hotellikette jagub Mallory Square’ist jalutuskäigu kaugusel mitmeid ja hinnad on Floridale omaselt soodsad. Hotellitoad on muide suuremad kui Euroopas ja tavaliselt saab toast põhimõtteliselt välibasseini hüpata.

Cocoa Beach ja NASA kosmosekeskus

Miami külje alt mööda suunaga põhja poole asub Florida ning tegelikult kogu maailma ainulaadne vaatamisväärsus – Kennedy kosmosekeskus. Miamist on sinna mööda kiiremaid teid sõites kolm ja pool tundi. Peab arvestama, et valides kiireima tee, suunatakse autojuht tavaliselt tasulistele kiirteedele, mille ääres suurt midagi aega märgata pole. Saab sõita ka väiksemaid teid pidi, kuid siis võib sõidule kuluv aeg oluliselt pikeneda.

Olles juba nädala või kaks kohapeal viibinud, ei tundu türkiissinise ookeani ääres sõitmine enam nii vajalik kui reisi algul. Seega – uus sihtkoht GPSi ja edasi.

Kuna Kennedy kosmosekeskuses tasub veeta suurema osa päevast, on mõistlik olla öö enne keskuse külastamist veeta asuvas väikeses linnas. Meie valisime surfarite meka Cocoa Beachi, mis asub külastuskeskusest umbes 40 minuti autosõidu kaugusel. Maanteeäärne väikelinn ei ole kohapeal viibides sugugi märkimisväärne, kuid võlub oma lihtsuse, hingematvate päikesetõusude ja efektsete lainetega. Muidugi leiab siit ka rammusas koguses barbecue-liha.

Cocoa Beachi sümboliks on 24 tundi ja 365 päeva aastas avatud hiiglaslik surfivarustuse pood Ron Jon Surf Shop, mis siiski osutub parajaks turistilõksuks. Räägitakse, et äriliselt pole see üldse mõistlik mõte, kuid tehti siiski, sest … miks mitte. Samuti mõjub boheemlaslikult järjekordne ookeani ulatuv ja väga kõrge kai, millel on mõned söögikohad. Kai tipus on aga Tiki baar, kus müüakse stiilselt ainult õlut.

Kennedy kosmosekeskus on kohustuslik vaatamisväärsus, kus tõenäoliselt kõige selgemini tuleb välja ameeriklaste patriootlikkus. Siiani aktiivselt arendatavate kosmoseprogrammide keskel on võimalik tutvuda erinevate väljapanekutega, külastada kahte 3D kino, uurida kosmoserakettide elusuuruses mudeleid. Uskumatuna mõjub enam kui 110 meetri pikkune suurim rakett, mis eales tehtud – Saturn V. Kosmosekeskuses saab külastaja uudistada selle iga detaili. Lisaks on loodud hulk erinevaid lavastusi ja interaktiivseid väljapanekuid, millest võimsaimad on kosmosesüstiku stardi simulaator ning Apollo 8 stardi läbielamine juhtimiskeskuses. Külmavärinad on garanteeritud.

Selle aasta juuni lõpus avati väljapanekuna ka kosmosesüstik Atlantis. Enne kosmosekeskuse külastamist tasuks aga heita pilk kalendrisse – võib juhtuda, et just siis saadetakse kosmose poole teele ka mõni päris rakett.

Üks soovitus veel – enne külastust tasuks kõht täis süüa või meelepärane toit autosse jätta, sest kohapeal pakutav erilist kriitikat ei kannata.

St. Augustine

Kui ringsõidul vähegi aega, siis tasuks sammud seada ka St. Augustine’i. See on vanim järjest asustatud USA linn, mis rajatud 1565. aastal ning on olnud suisa Florida osariigi pealinn. Eelkõige annavad St. Augustinis tooni hispaania kultuuri jäljed, sest just hispaanlased asutasid selle linna. Suurimaks vaatamisväärsuseks on Castillo de san Marcose merekindlus, õhtuti pakub linnake erinevaid pubisid-klubisid, kus tooni annab britilik lähenemine. Kuna aga tegemist on USA mõistes väga vana linnaga, siis loomulikult ei puudu ka vanalinnas öösiti korraldatavad kummitustuurid. Muide, St. Augustine mõjub pimedas suhteliselt kummituslikult, sellele aitavad kaasa vanad puumajad vanalinna peatänaval St. George Streetil, kus asub ka USA vanim säilinud puidust koolimaja.

Florida on väga mitmekesine osariik, mis keskendudes turismile suudab samas pakkuda väga erinevaid kogemusi. Oluline on vaid teha ära põhjalik kodutöö, et kõik soovitu ikka läbi jõuaks käia. Ning seejärel tuleb leida järgmine sobiv aeg, et tagasi minna – ühe või kahe reisiga Floridat läbi käia ei õnnestu.  

Majutus ja auto

    Autot rentides arvesta, et väike- ja keskklassi auto on tihti samas hinnaklassis.

    Kütus on Ühendriikides tunduvalt odavam kui Eestis.

    Nii autorendi kui kütuse hinnad erinevad osariigiti ja erinevates linnades tublisti.

    Rentides auto ühest linnast ja soovides seda jätta teise, tuleb arvestada väga kopsaka drop-off tasuga. Mõned üksikud firmad ei võta aga seda tasu, kui võtta auto suurest rahvusvahelisest lennujaamast ja viia teise suurde lennujaama.

    Usalda GPS-seadet.

    Majutus Miamis ja teistes Florida linnades võib olla märkimisväärselt odavam kui Euroopas. Pakkumisi tuleb uurida aegsasti enne reisile minekut. Hotellide kõrval tasub otsida ka rendikortereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles