Kvaliteedinõuded mobiilsele internetile puuduvad

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa mobiilne internet Mint.
Elisa mobiilne internet Mint. Foto: Toomas Huik

Tarbijakaitseameti kinnitusel puuduvad sideteenuste pakkujatele kvaliteedinõuded mobiilse interneti levi tagamise ja teiste näitajate osas. Kõik mobiilside ettevõtted pakuvad teenust sellisena, millisena olemasolev võrk parasjagu antud kohas võimaldab.

Viimasel ajal on Tarbija24 saanud mitmeid kaebuseid sideettevõtete klientidelt – soetatud on mobiilse internetiteenuse pakett arvestades valikul andmeside kiirust. See ei vasta aga reklaamitule. Lepingut lõpetada enne tähtaega aga ei tohi.

Elisa avalike suhete juht Marika Raiski tõi välja, et Elisa on kutsunud konkurente üles loobuma kommunikatsioonist, kus kuvatakse maksimaalseid ja teoreetilisi mobiilse interneti kiirusi.«Kuna mobiilne internet on jagatud ressurss ning kiirused sõltuvad asukohast ja kasutajate arvust, siis on teada, et maksimaalseid kiiruseid ükski tarbija reaalselt kasutada ei saa,» nentis Marika Raiski. Ometi reklaamib m-interneti pakettide maksimaalseid kiiruseid Elisa endiselt ka ise.

«Kahjuks peab tõdema, et üldised kvaliteedinõuded mobiilse interneti levi tagamise ja teiste näitajate osas sideteenuste pakkujatele puuduvad ning kõik mobiilside ettevõtted pakuvad teenust sellisena, millisena olemasolev võrk parasjagu antud kohas võimaldab,» nentis tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski. Ta lisas, et isegi mobiililevi katvuse olemasolul võib mobiilne internet olla väga aeglane, kuna tegemist on jagatud ressursiga. «Mobiilse interneti teenuse olemust arvestades (jagatud ressurss) ei saa seda teenust võrrelda interneti püsiühendusega,» selgitas Turetski.

Soovitud reguleerida ELi tasemel

Tema sõnul on olukorda soovitud paremini reguleerida ELi tasemel (uus sidepaketi eelnõu), et teenuse kasutajatele oleks teada tegelikult kasutada olev andmeside kiirus alla- ja üleslaadimiseks, sealhulgas tipptundidel.

«Lisaks võib märkida, et  elektroonilise side seadus annab tarbijale õiguse sideteenuse leping igal ajal ilma eelneva etteteatamiseta üles öelda, teavitades sideettevõtjat lepingu ülesütlemisest,» kinnitas Turetski.

Lepingu ülesütlemine loetakse sideettevõtja suhtes jõustunuks teate saamisele järgnevast tööpäevast alates, kui teates ei sisaldu hilisem tähtpäev.  «Siiski tasub tarbijatel olla eriti tähelepanelik ja ettevaatlik tähtajaliste lepingute sõlmimisel, millest taganemise korral tuleks esmalt tuvastada lepingu rikkumine sideettevõtja poolt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles