Ajaleht: tormid kergitasid soomlaste jõuluaegse lemmikroa hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tükk lõhet koos sidruni ja matserohelisega.
Tükk lõhet koos sidruni ja matserohelisega. Foto: SCANPIX

Tormide tõttu on soomlaste üks jõuluaegsetest lemmikroogadest kallim kui eelmisel aastal, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Kulutused jõulusöökidele on sel aastal erakordselt suured ja seda Norrast sisseveetava lõhe hinna tõttu.

Norra lõhet kulub Soomes aastas 30 miljonit kilo ja jõulud on üks selle söömise kõrghooaegu.

Detsembrikuised tormid on muutnud lõhe ekspordi keerulisemaks ja tõstnud samas hindu. Kui nädal tagasi maksis kilo värsket lõhet ligi 8 eurot, siis sel nädalal on hind kerkinud üle 11 euro piiri, kirjutab Helsingin Sanomat.

Nasdaq Salmon Index jälgib lõhe ekspordihindu Norra firmades ja selle järgi oli kilohind eelmisel nädalal 5,7 eurot ehk siis kõrgem kui kunagi varem. Jõuluaegse lemmikkala hind on kuuga tõusnud neljandiku võrra.

«Tormid on lõhe hinda kindlalt mõjutanud,» tõdes jaekaubandusgrupi SOK valikujuht Ville Vahla.
Ka mõne muu populaarse jõulutoidu hind on tõusnud. Näiteks ülipopulaarse šokolaadi ja sealiha hinnad on viimastel aastatel kerkinud inflatsioonist kiiremini.

Tarbijauuringukeskuses toiduainete hinnaliikumisi jälgiv ekspert Ari Peltoniemi andis lehelugejatele soovitusi odava prae ostmiseks. «Kui ostmine jätta viimasele minutile, siis on parim võimalus saada praetükk kätte kõige odavamalt. Teisesest küljest võib aga juhtuda, et siis ei pruugi saada soovitud lihatööstuse toodangut,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles