USA karjäärinaised teenivad meestest enam

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetifirma Yahoo juht Carol Bartz kuulub oma teenistuselt USA naiste tippu.
Internetifirma Yahoo juht Carol Bartz kuulub oma teenistuselt USA naiste tippu. Foto: Reuters / Scanpix

Läinud aastal, mil paljudel tuli finantskriisi tõttu leppida palgakärbetega, tõusis USAs tippjuhtidena töötavate naiste palk ligi  19 protsendi võrra. Sarnastel positsioonidel töötavate meeste palk aga kahanes viis protsenti.

Statistika puudutab 500 USA suurettevõtte juhte, mis kuuluvad S&P500 indeksisse. Teiste seas läksid arvesse Yahoo juhi Carol Bartzi 47,3 ja Kraft Foodsis töötava Irene Rosenfeldi 26,3 miljoni dollari suurune teenistus, vahendas Businessreport Bloombergi.

Konsultatsioonifirma Veritas Executive Compensation Consultants juht Frank Glassner ütles statistikat kommenteerides, et sellised numbrid osutavad klaaslae mõranemisele korporatiivses Ameerikas.

New Yorgi Ülikooli professor Sheila Wellington, kelle uurimisteemaks on just naistest firmajuhid, märkis, et palganumbrite suurenemises on oma osa kõval konkurentsil.

«Need, kes ellu jäävad, on tugevaimad, kõige paremas vormis ja kõige sitkemad,» lausus ta.

Oma kogemusest teab professor, et karjääri alguses pakutakse naistele ikka poole vähem palka kui nende meeskolleegidele.

Ameerika tööministeeriumi andmed annavad tööturust laiema pildi ja selle järgi teenivad naised üldiselt siiski vähem kui mehed. 35-tunnise töönädala puhul ulatub ameeriklannade palk 79 protsendini meeste palgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles