Oxfordi teadlased: igapäevane õun võib päästa tuhandeid elusid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevas võiks vähemalt ühe õuna süüa.
Päevas võiks vähemalt ühe õuna süüa. Foto: SCANPIX

Kui kõik üle 50-aastased inimesed Suurbritannias sööksid ühe õuna päevas, võiks igal aastal olemata olla 8500 südameataki ja insuldi juhtu, leidsid teadlased.

Oxfordi ülikooli teadlaste sõnul mõjuvad õunad südameveresoonkonna tervisele sarnaselt ravimitega, näiteks nagu kolesterooli alandavad statiinid, kuid see-eest ei ole õuntel kõrvalnähtusid, vahendab BBC.

Enam kui kaks kolmandikku täiskasvanutest ei söö päevas viis portsjonit puu- ja juurvilju nagu on soovitatav. Kuigi üheksa inimest kümnest sööb päevas ühe portsjoni, toonitavad Oxfordi ülikooli teadlased, et päevas peaks kindlasti rohkem puu- ja juurvilju sööma. Teadlaste kalkulatsioonide kohaselt oleks igal aastal 11 000 veresoonkonna haigustest tingitud surma olemata, kui täiskasvanud sööksid päevas ühes lisaportsjoni puu- või juurvilju.

Vanamoeline ütlus, et «üks õun päevas hoiab arsti eemal», kehtib eriti üle 50-aastaste inimeste puhul, sest neil on suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.

Teadlased analüüsisid, millist mõju avaldab õunte söömine kõige sagedasemate veresoonkonna haiguste, ennekõike südameataki ja insuldi puhul. Osa 50-aastaseid patsiente pidi tarvitama kolesteroolitaset alandavaid statiine, teine osa sööma päevas ühe õuna.

Eeldusel, et vähemalt seitse patsienti kümnest võttis teadlaste nõuandeid kuulda, võiksid statiinid aastas päästa 9400 ning igapäevane õun 8500 inimelu.

Andmed põhinevad paljudel meditsiinikatsetustel ja vaatlustel, hõlmates sadu tuhandeid patsiente. Teadlaste sõnul näitavad tulemused, et pealtnäha väga väike muutus toitumises võib avaldada väga suurt mõju tervisele, kuid siiski ei tohi unustada ravimite olulisust – südamehaigusi aitavad ennetada nii ravimid kui ka tervislikud eluviisid.

Õun on üks rikkalikumaid antioksüdantide ja flavonoidide allikaid, mis aitab tagada tervise ja heaolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles