Puhastusfirma: kallis kaubamärk ei tähenda alati kvaliteeti

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: AFP/SCANPIX

Puhastusfirma Euroclean esindaja Karmen Veeorg annab nõu, mida riiete ostul silmas pidada ning toob välja, et firmamärk ei taga veel kvaliteeti. Paljuski ostetakse riideid välismaalt sisse ning ettevõte, kes oma kaubamärgi all rõivast müüma hakkab, ei kontrolli, kas riie kannatab sellist pesu, nagu on etiketil soovitatud.

Karmen Veeorg selgitas, et mõnikord võib ka puhastusfirma rõiva etiketil olevate soovituste vastu eksida, kuid seda juhtuvat ülimalt harva – üks kord kahe-kolme kuu jooksul. Siis hüvitatakse kliendile kahju.

Rohkem on juhuseid, kus soovitused rõiva etiketil ei lähe kokku tegelikkusega ning keemiline puhastus rikub riideeseme ära.

«Viimase aja trend on see, et väga palju kasutatakse kunstnahast detaile riietel,» selgitas Veeorg. Sääraseid detaile kasutavad nii kuulsad disainerid kui ka kiirmoeketid.

«Sisse on kirjutatud aga, et lubatud vaid keemiline puhastus. Keemilises puhastuses sulavad sellised detailid üles,» kirjeldas Veeorg. Nii ei saagi selliste rõivastega midagi teha ja inimesed on õnnetud.

Eelmisel talvel sulasid ühe Eesti disainerbrändi logo kandnud kampsunitel keemilises puhastuses üles kivid. «Pöördusin peadisainerite poole. Nad maksid kliendile asjad kinni, aga neid ei huvitanud edaspidine katsetamine,» selgitas Veeorg. Tema sõnul ostavad paljud riided sisse välismaalt, näiteks Hiinast. Seal on tootja mingi etiketi rõivale sisse pannud, aga firma, kes seda oma sildi all müüma hakkab, ei kontrolli selle etiketi paikapidavust.

Ühe tuntud meestebrändi puhul on Veeorg uksele kleepinud sildi, et  puhastab rõivaid vaid kliendi vastutusel. «Selle brändi kaubad lähevad pesus kirjuks. Inimene tuleb musta pintsakuga ja saab tagasi hallikirju pintsakuga. Poes müüja ei räägi, et materjal on tehase poolt kulutatud, sest stiil on selline. Pesus kulub materjal veelgi,» selgitas Veeorg.

Ta ei soovita osta riideid, mis on vastu keha, kuid mille puhul on lubatud vaid keemiline puhastus. «Keemiline puhastus ei suuda eemaldada ei higi, ei parfüümi, ei toiduvärve. Mida keemiline puhastus suudab on rasvaplekid, pigiplekid, õliplekid,» tõi Veeorg välja. Tema juurde on tulnud inimesi kallite disainerriietega, millele tuleb teha keemiline puhastus. Pärast puhastust on aga kõik plekid alles.

«Asjade puhul, mis liibuvad vastu keha, peab olema lisaks keemilise puhastuse loale ka vesipesumärk,» ütles Veeorg. Üldiselt soovitab ta vaadata pigem rõivaeset ennast kui firmamärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles