Lugeja küsib: kas kindlustus saab keelduda hüvitamast, viidates ebakorrektsele auto ülevaatusele?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Tegin vastostetud autole läbi kindlustusmaakleri kaskokindlustuspoliisi. Selleks, et poliis kehtima hakkaks, pidin auto ette näitama maakleri poolt määratud kohas, kus auto pildistati, vaadati üle ning kontrolliti turvavarustuse olemasolu. Nädal-kaks pärast poliisi tegemist lendas mulle vastusõitva auto alt kivi esiaknasse, mille tagajärjel tekkis klaasile täke,» kirjutab lugeja.

«Kuna paar päeva hiljem oli autol korraline hooldus, siis registreerisin kahjujuhtumi töökojas ning lasin neil kindlustusseltsile pakkumise saata. Mõne päeva pärast kontakteerus minuga kindlustusselts, kes palus tulla ka neile autot näitama. Põhjuseks tõid, et auto ülevaatus piltidel on sarnases kohas peegeldus. Kui neile autot näitasin, siis fikseerisid nad kõik kriimud auto peal (kasutatud auto ning mõni väiksem kriim ikka leidub), seejärel lubasid nad ühendust võtta.

Umbes nädala pärast võttis kindlustusselts minuga ühendust ning ütles, et nad kahju ei hüvita kuna nende arust teostati auto kindlustuse jaoks tehtud ülevaatus puudulikult, sest autol olevaid kahjusid polnud seal märgitud. Siit küsimus, et kui olen käitunud vastavalt eeskirjale ning teinud kaskokindlustuse saamiseks kõik eelnevad toimingud nagu ette nähtud, siis kas neil on õigus keelduda kahju hüvitamast?» küsib lugeja.

 Vastab Lauri Potsepp Eesti Liikluskindlustuse Fondist.

Kuna Teid esindas kindlustuslepingu sõlmimisel, s.h andmete esitamisel kindlustusandjale, kindlustusmaakler, siis tuleb vaidluse lahendamiseks välja selgitada, kas kindlustusmaakler tegi sõidukist fotod Teie esindajana või kindlustusandja esindajana.

Kui kindlustusmaakler tegutses fotosid tehes Teie esindajana ja fotod olid kindlustusandja jaoks kindlustusriski hindamisel eksitavad, siis võib olla kindlustusandjal alus kahju hüvitamisest keeldumiseks. Kui see nii on ja kindlustusmaakler on Teid esindades eksinud, võite nõuda kahju hüvitamist kindlustusmaaklerilt.

Kui kindlustusmaakler tegutses fotosid tehes kindlustusandja esindajana (ehk esindas lepingut vahendades samaaegselt nii Teid kui ka kindlustusandjat), ei ole kindlustusandjal üldjuhul sel põhjusel alust kindlustushüvitise maksmisest keelduda.

Kokkuvõtvalt tuleb Teil teha selgeks, keda esindas kindlustusmaakler fotosid tehes. Sellest lähtuvalt esitage oma nõue ja selgitused kindlustusandjale või kindlustusmaaklerile. Kui teil ei õnnestu kindlustusandja ega kindlustusmaakleriga vaidlust omavahel lahendada saate pöörduda vaidluse lahendamiseks kindlustuse lepitusorganisse.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles