Muutused digiTVs: vana jääb, kuid lisateenused kaovad

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DigiTV pakkumiste võrdlus
DigiTV pakkumiste võrdlus Illustratsioon: Pm

Telerivaatamine on eestlaste igapäevaelus sedavõrd tähtsal kohal, et kui välja pakutakse uued digiTV teenused, vallandub suur segadus ja pahameel.

9. oktoobril tuli Elion välja uue nutiTV teenusega ning avalikes foorumites süüdistavad vanad kunded ettevõtet kavalas hinnatõusus, kuna teenuse kasutamiseks uuendatud kujul peab liituja hankima moodsama digiboksi.

Enim näibki Elioni kliente nördima panevat arusaam, et nad on sunnitud vana teenuse uuema vastu välja vahetama ja seega ostma ka moodsama Motorola digiboksi ning puldi. Elioni kinnitusel pole aga sundi uuema teenusega liituda – eelmistel Amino digiboksidel põhinevat teenust ehk vana nutiTVd ei lõpetata.

«Olemasolevad kliendid saavad jätkata eelmise teenuse kasutamist samadel tingimustel ja sama hinnaga ning selleks nad eraldi midagi tegema ei pea. Teisisõnu, kõiki teenuseid, mis kliendil enne uue nutiTV turule tulekut tellitud oli, saab klient edaspidigi kasutada,» sõnas Elioni avalike suhete juht Kadri Talvistu.

Siiski selgub, et Elion on lõpetanud lisateenuste pakkumise vanale nutiTV-le. Kui vanema nutiTV kasutaja soovib endale tellida näiteks lisatasu eest ühte spordikanalit, nagu ta seda varem teha võis, siis ilmub ekraanile kiri, et nüüd vajab ta selleks uut nutiTVd.

Talvistu tõdes, et vanas nutiTVs on teenuste tellimine piiratud. «Kui kliendil on vana nutiTV, kuid ta soovib juurde tellida uusi noppekanaleid, teemapakette või muid lisateenuseid, tuleb tal üle minna uuele nutiTV-le,» ütles ta.

Tarbijakaitseamet on alustanud ka menetlust, kas seesugune üleminek vanalt teenuselt uuele on olnud õiguspärane. «Hetkel on menetlus pooleli ning kahjuks ei saa rohkem kommenteerida kui öelda, et tegemist võib olla seaduserikkumisega, kuna on väärteotunnused,» lausus tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Oluline on märkida, et uue nutiTV teenuseid saab tellida ja kasutada ka vana digiboksiga. «NutiTV teenused – lastenurk, noppekanalid, salvestamine jms – töötavad ka vana Amino digiboksi ja puldiga,» kinnitas Talvistu.

Teine digitelevisiooni pakkuja Starman on teenuste valikus teinud kaks suuremat muudatust. 2012. aasta novembris tõi ettevõte turule digiboksi Starbox koos uue menüü, videolaenutuse, saadete salvestusteenuse ja kordusTVga ning selle aasta augustis vahetas firma endise kordusTV välja Ajamasina vastu, mis annab samuti võimaluse saateid kuni kaheksa päeva jooksul järele vaadata.

Nimetatud teenuste kasutamiseks vajab klient Starboxi, mida välja osta ei saa, kuid mille rent maksab 2,99 eurot kuus; aastase kliendilepingu puhul on seadme kasutamine tasuta.

«Kindlasti arendame oma teenuseid edasi, kuid siinkohal võin kinnitada, et ükski arendus ei tekita klientidele juurde uute seadmete soetamise vajadust,» ütles Starmani kommunikatsioonispetsialist Kristi Reiland.

Elioni põhipaketi hinnatõusu kommenteeris ettevõtte sisuteenuste juht Paul-Kristjan Lilje nii: «Kui võtame eelmise põhipaketi, siis seal olid ainult telekanalid. Uues põhipaketis on lisaks reklaamivaba kordusTV ja filmiriiul, kus saab igal ajal vaadata 25–30 filmi. Kui teenuseid eraldi vanas paketis hinnastasime, siis matemaatiliselt on uus odavam.»

Vana teler ei tohiks Lilje sõnul nutiTV kasutamisel olla otseselt takistus, küll aga pole sellest silmale nii mugav ja hea vaadata praegusaegset menüüd.

Digiboksi eluiga on Lilje sõnul seitse-kaheksa aastat. Amino digibokse on pakutud alates 2005. aastast ning need ei toeta HDd ega muid uue põlvkonna teenuseid. «Iga riistvara eluiga saab millalgi otsa,» märkis Lilje.

Edaspidi usub Lilje, et muutused toimuvad lühemate sammudega. «Siis ei ole nii raske ka asjadega harjuda. Kogu aeg on väike update, miski areneb. Praegu teeme umbes ühe versiooniuuenduse nädalas,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles