Aasta ema pere nõudis jõulutoiduga katsetamise peale ikka seapraadi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta ema 2013 on hiidlane Malle Kobin.
Aasta ema 2013 on hiidlane Malle Kobin. Foto: Marina Pushkar

Tänavune aasta ema, Eesti Kasuperede Liidu juhatuse esimees Malle Kobin ütles Postimehele oma pere jõulutraditsioonidest rääkides, et kindlasti kuuluvad nende hulka kirikuskäik, suur kuusk ja lihtne jõulutoit, kusjuures viimase osas on perel eriti kindlad eelistused.

Viie lapse ema, kolme lapselapse vanaema ja läbi aegade 12 lapse kasuema ütles, et tema lapsepõlvekodus olid jõulud ennekõike kristlik püha ja suurema osa jõulutraditsioone on ta kaasa saanud sealt. «Kõige olulisem oli ja on praegu see, et pere tuleb koju. Siis on meid hästi palju – lapsed, lapselapsed, kasulapsed,» ütles Kobin.

Ta rääkis, et nii kaua, kui ennast mäletab, on tema jõululaupäeva juurde kuulunud kuuse ehtimine. «Kuusk on alati olnud suur, maast laeni. Tavalised parafiinküünlad on nüüdseks asendunud värviliste ja vilkuvatega,» kirjeldas ta. Kingitusi toob aasta ema peres päkapikk. «Päkapikk käib, millegipärast alati salaja, keegi ei näe ega kuule,» ütles ta.

Kobina peres on jõulutoitudeks seapraad hapukapsaste ja köögiviljaga ning rosinate, sukaadi, pähklite ja kaneeliga pealt šokolaadiga määritud sai. «Varem oli see ikka minu teha, aga nüüd juba mitmeid aastaid teeb üks poegadest,» ütles ta. Piparkoogid tehakse peres algusest lõpuni ise ja kindlasti peab neil peal olema glasuur.

«Proovisin kunagi muud jõulutoitu teha, et ei oleks kogu aeg üks ja seesama. Tegin täidetud paprikaid, pere sõi nohisedes, mina ootasin kommentaare – loe: kiitust – ja siis see tuli... tead emmeke, see on küll üsna hea, aga ära näe enam vaeva mingite imevigurite valmistamisega, kõige parem toit jõuludeks on ikka sinu tehtud seapraad. Nii ongi,» meenutas Kobin.

Aasta ema lisas, et kogu jõuluõhtu ettevalmistus tubade ehtimisest toidu valmistamiseni tehakse tema peres koos. «Meil pole välja kujunenud konkreetseid issi-emme-laste tegevusi,» sõnas ta.

Kobin rääkis, et tema jaoks on jõululaupäev alati tähendanud ka kirikus käimist. «Lastest tulevad kaasa need, kes soovivad. Jõululauas loeb pereisa ühe piiblisalmi, millele järgneb väike vaikusehetk, kus igaüks mõtleb igavikku läinud lähedastele, nende mälestamiseks süüdatakse eraldi küünal,» kirjeldas ta.

Kobin ütles, et ootab täna peret koju Hiiumaale, kuid kaks last jäävad tulemata, kuna üks neist elab perega Austraalias, teine aga on Austrias õppimas, nii et nendega jagatakse jõulurõõmu Skype’i vahendusel.

«Jõulud on meie peres olnud alati rõõmu ja rahuliku olemise aeg. Soovin koos oma perega kõikidesse Eesti peredesse mõnusat kuuse ja piparkoogi lõhna, salaja ringisibavaid päkapikke ning muhedat ja lahket jõuluvana,» ütles aasta ema.

«Nendele meestele-naistele, kelle käes on meie riigi juhtimine ja oluliste otsuste tegemine, soovin, et jõuluingel istuks õlale ja sosistaks kõrva: pöörake oma nägu laste ja perede poole. Tehke laste ja perede seisukohalt vajalikke otsuseid, siis saab ka meie väike ja armas Eesti jätkusuutlik olema,» lõpetas Kobin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles