Lugeja küsib: kas elatise maksmine tõestab isadust või on selle tõestamiseks vaja kohtusse minna?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksikema peab hoolikalt raha lugema, et ots-otsaga kokku tulla.
Üksikema peab hoolikalt raha lugema, et ots-otsaga kokku tulla. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

«Lapse isa maksab lapsele elatist 63,91 eurot kuus. Summa on aastast 2009. Nüüd tegin talle ettepaneku, et suurendaks elatist 100 euroni kuus. Vastuseks tuli loomulikult kõik negatiivne. Kas mul on õigus küsida rohkem kui 63,91 eurot?
Lapse isa sünnitunnistusele kantud ei ole, kuna ta ise keeldus sellest. Kas isa on sellega lapse omaks tunnistanud, et talle elatist maksab või tuleb ikka teha isaduse tuvastamine, kui tahan kohtuga alimente? Lapse isal on ka teise naisega laps, keda ta üksi kasvatab,» kirjutab lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kui lapse isa sünnitunnistusele kantud ei ole, siis ei ole võimalik temalt kohtu kaudu elatist nõuda. Seega esmalt peaksite isaduse tuvastamise nõudega pöörduma kohtu poole (eeldusel, et lapse isa ei ole endiselt nõus isadust omaks võtma). Lisaks sellele, et sünnitunnistusele kantud isalt on õigus nõuda elatist, annab see lapsele tulevikus õiguse olla isa pärijaks.

Elatis ühele lapsele ei tohiks olla väiksem kui pool alampalka – käesoleval hetkel on alampalga suuruseks 320 eurot, seega ei tohiks igakuine elatis olla väiksem kui 160 eurot.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles