Rahanduskomisjon toetab müügimaksu teavitamisel üleminekuaega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnad ähvardavad pealinna poodides müügimaksu tulemusel kerkida.
Hinnad ähvardavad pealinna poodides müügimaksu tulemusel kerkida. Foto: Marina Puškar

Riigikogu rahanduskomisjon arutas oma tänasel istungil tarbijakaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu, komisjon näeb ette müügimaksu kehtestamisel kahekuulise üleminekuperioodi, mis võimaldab müügimaksu lisamisest teavitada ka kassa juures kuni 31. juulini 2010.

Tallinna müügimaks kehtestatakse alates 1. juunist, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas pidas nimetatud perioodi kaupmeeste seisukohalt vajalikuks tagamaks Tallinna müügimaksu kehtestamisel sujuv üleminek, et teavitada tarbijaid toote täpsest hinnast. Samuti vähendamaks selle negatiivset mõju.

«Alates 1. augustist käivitub seoses ettevalmistustega eurole üleminekuks ausa hinnastamise kokkulepe. Seoses sellega on vajalik, et hind kajastuks täpselt kaubal endal,» rõhutas Rõivas.

Komisjon tegi ettepaneku eelnõu teine lugemine lõpetada kolmapäeval, 19. mail ja panna see lõpphääletusele neljapäeval, 20. mail.

Rahanduskomisjonis oli täna kõne all ka plastkotiaktsiisi seaduse eelnõu, mille algatasid Eestimaa Rohelised fraktsiooni, Reformierakonna fraktsiooni ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon.

Eelnõu kohaselt maksustatakse plastkott aktsiisiga, mis on kolm krooni ühiku kohta. Aktsiis kehtestatakse tarbijate valikute mõjutamiseks kasutamaks müügikohast kaupade kaasavõtmiseks keskkonnasõbralikumaid alternatiive, nt riidest korduvalt kasutatavaid kotte või varem soetatud plastkotte, samuti täiendavate rahaliste vahendite hankimiseks riigieelarvesse. Komisjon saatis eelnõu täiskokku arutusele 1. juunil ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Komisjon arutas ka valitsuse algatatud sotsiaalmaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis näeb ette aidata kaasa töötute tööjõuturule tagasitoomisele ning luua paremad eeldused täiendavate osalise tööajaga töökohtade tekkeks. Muudatuse tulemusena ei pea maksuvaba tulu arvestav tööandja maksma sotsiaalmaksu 4350 kroonilt, vaid 2850 kroonilt.

Hinnanguliselt mõjutab muudatus, millega lubatakse 12 kuu jooksul sotsiaalmaksu maksta kuu eest makstud tasult isiku eest, kes töötab osalise tööajaga ning kes on enne tööle asumist olnud vähemalt 6 kuud töötuna töötukassas registreeritud, ligikaudu 41 900 inimest. Kuna osalise tööajaga töötaja palkamine muutub tööandjale soodsamaks, aitab see kaasa lisatöökohtade tekkimisele, mis eelnevalt ei olnud majanduslikult tasuvad.

Komisjon teeb ettepaneku lülitada eelnõu 2. juunil täiskogu istungi päevakorda, selle esimene lugemine lõpetada ja menetleda seda kiirendatud korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles